luni, 29 septembrie 2014

Tort de zahăr ars




Cunoașteți cu toții acel desert, care se prepară ușor  şi e iubit de mic şi mare: crema  de zahăr ars. 
Am postat reţeta mai demult, deci nu e nici un secret pentru voi. Dar ieri, la sugestia Anei, şi de dragul Lizucăi, am recurs la o variantă ceva mai elaborată, și anume:  tortul de zahăr ars. 
Ei bine, m-a cucerit pe deplin. E delicios, ușor de făcut, poate fi chiar realizat în ultimul moment, când avem musafiri neașteptați. E, de altfel, o rețetă care se potrivește foarte bine Mioarei, ştiţi doar că ea este o persoană practică, iar rețetele ei trebuie să îndeplinească două condiții: să fie bune și să meargă repede. Tortul de zahăr ars răspunde ambelor cerinţe. 
Doar că...vă previn că avem nevoie de ceva ouă...
Dar, fraților! Nu tu ouă, nu tu unt, nu tu frișcă! Șiaveți pretenţii la o prăjitură bună! Nu se poate !
Dacă stăm strâmb și judecăm drept…(cum uneori spune prietena mea Mioara), poate că sunt
multe ouă în total, dar pe felie de tort...tot doar o jumătate de ou sau poate unul ajunge..

Deci : 
100 g de zahăr + 8 linguri 
8 ouă 
1/2 l de lapte 
4 linguri de făină
4 linguri de apă 
2 pachețele de zahăr vanilat sau un baton de
vanilie

Luăm o cratiță nu prea mare, cu un diametru de 20-22 cm, pe care putem să o introducem în cuptor. Deci nu are mânere de ebonită, plastic etc., ciurechi de metal.  În această cratița caramelizăm, la foc mic, 100 g de zahăr, până capătă o frumoasă culoare aurie. Învârtim apoi cratița cu mare grijă (eu m-am ars odată, cu mulţi ani în urmă, şi se vede arsura și acum !), în așa fel, încât caramelul să îmbrace parțial și pereții. 
Din 4 ouă întregi, 4 linguri de zahăr , un pachețel de zahăr vanilat, sau miezul de la 1/2 baton de vanilie, și 1/2 litru de lapte, realizăm un amestec omogen, pe care îl turnăm în cratița dinainte pregătită. 
Cu restul de ouă și de ingrediente procedăm în felul următor:  Separăm gălbenușurile de albuș. Albușul îl batem spumă, din gălbenușuri și zahăr facem o cremă pe care o amestecăm până se deschide la culoare și își dublează volumul. Atunci adăugăm apa, făina și, ușor de tot, spuma.  Pregătim, astfel, un aluat de pișcot, pe care îl turnăm, cu grijă, peste amestecul lichid din cratiță. Punem totul la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Focul mic, vă rog,150 de grade .
Scoateți  din cuptor când rezistă la testul scobitorii, iar pişcotul are o rumeneală sănătoasă!  Pregătiți o tavă plată, rotundă, și intoarceți tortul cu o mișcare fermă ! 
 Puteți decora cu un pic de frișcă, dacă doriți. 
Iar eu vă doresc succes! 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu