sâmbătă, 23 mai 2015

Cozonac alsacian



Incä o retetä cu pozele  de rigoare, primite  de la Eva. Un cozonac pe cinste intr-o formă de guglhupf. 



Trebuie sä o credem pe cuvânt că este foartegustos, pozele sunt imbietoare ! Despre guglhupf ca prajitura tipica spațiulul germanic am mai vorbit. Să vedem de ce avem nevoie pentru o formă mare. 

Ingrediente : 
500 g de făină 
150 g de unt
80 g zahăr pudră

3 ouă

30 g drojdie proaspătă

1 linguriță de zahăr
2 lingurițe rase de sare

150 ml de lapte călduț
50 - 80 g de stafide

Un păharel de rom cognac sau țuica de cireșe
2 lingurițe de miere
Un vârf de cuțit de polen
Câteva fire de sofran

Modul de preparare: 

Pregătim forma de guglhupf ungând-o cu grijă cu unt si presărând apoi făină. De câtă răbdare avem la această faza depinde dacă vom scoate cozonacul frumos și intreg sau nu.

Scoatem ingredientele din frigider cu ceva timp inainte să ne apucăm de treabă, ele trebuie să aibă temperatura camerei. Ne asigurăm că avem un loc călduț pentru dspire. 

Amestecăm într-un bol o linguriță de zahăr cu drojdia proaspătă și unpic de lapte. Lăsăm să dospească 10 minute. 
Intre timp turmăm făina, sarea, zahărul pudră intr-un recipient suficient de incăpător. Facem în centru o mică adâncitură. Incălzim restul de lapte, mărunțim untul. 
Turnăm în adâncitura creată drojdia dospită, adăugăm 3 ouă intergi , restul ingredientelor și amestecăm totul cu robotul sau cu mâna într-un aluat elastic care se desprine de pe pereții recipientului. 
Dacă aveți impresia că aluatul este prea moale, mai adăugați făina pe fundul vasului si încorpoarți-o apoi prin frământare. Intindem aluatul într-o formă dreptungiulară, presărăm stafidele, rulam aluatul sub formă de sul, îl unim ca oe un cerc, atât de mare încât să încape în forma noastră. Lăsăm să crească ,la un loc cald, până ajunge aproape de buza vasului. Atunci îl introducem în cuptor și îl coacem 25-45 de minute  la 200 grade Celsius

Ca să evităm să devină prea inchis la culoare îl acoperim spre sfârșitul coacerii cu o bucată de hârtie de copt. 

Când este gata îl lasăm nițel să se răcească ca apoi să il presărăm cu zahăr pudră. 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu