joi, 28 iulie 2016

Balul de duminică dimineața - Kocherlbal München




Da, da , ați auzit bine. Nu e vorba de balul de sâmbătă seara, e vorba într-adevăr de balul de duminică dimineața . 
O tradiție veche, de pe la 1850 , creată probabil spontan și din nevoie, o tradiție care a fost reânviata în 1989, și care se bucură de mult succes. 



Subretele, bucătarii, valeții și alt personal casnic nu aveau prea multe ocazii de distracție în acest oraș bogat și somptuos. Și nici prea multe ocazii în care să se întâlnească fetele cu băieții si să-i tragă o polcă săltăteață ! 
Și nicidecum seara când nu își puteau părăsi slujbele. 
Drept care mai mult spontan au început să se întâlnească în zori de zi în gradină pubilcă ce se cheamă Englischer Garten, în jurul lui Chinesicher Turm , o pagodâ de lemn, construită in 1789. În jurul lui , una din cele mai cunoscute gradini de bere din Munchen . Dumunică de duminică își dădeau întâlnire, dansau, ca apoi să plece la datorie pe la 8-9 dimineața. Așa de mare succes au avut aceste dănțuiri încât municipalitatea pe la 1904 le-a interzis pentru că spuneau ei, călcau regulile bunelor moravuri. Aha...așa care va să zică, 
subretele și bucătarii nu se mulțumeau să dănțuiască în umbra turnului. Mai beau câte o bere..și nu mai vrem să stim mai  departe
La sărbătorirea a 200 de ani de la înființare parcului " Englischer Garten " , edililor le-a venit ideea să reânvie acest bal, Kocherlbal, deschis tuturor de data aceasta, toți cei care  găsesc plăcere să se scoale în zor de zi, să îsi ia un coș cu merinde, să se imbrace frumos și sä caute un loc cât mai aproape de ringul de dans. 
Kocherlbal se desfășoară în cea de a treia duminică din luna iulie . În zor de zi se deschid tarabele cu bere, cârnați și plăcinte. La șase vine orchestra și maestrul de dans și celor care le ard călcâile pot începe dansul. 
Iubitorii costumelor de epocă vin îmbracați în bucătari sau cameriste dar și doamne și domni !





E o atmosferă grozavă ! Eu am fost de mai multe ori. Mă trezesc dimineața devreme, ajung în parcul cu pricina cu bicicleta și împreună cu prietenele mele asist cu drag și amuzament la eveniment. 
Vă invit să faceti la fel, dacă vă aflați la mijlocul lui iulie prin preajmă. 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu