duminică, 28 august 2016

Impresii din cămara Arjanei 2016/1 Piccalilli- murături englezești


                                                     

Termenul de piccalilli respectiv Pico-Lilla apare in secolul al 18-lea in dictionarul limbii engleze și definește o variantă de pickles , murături combinate indiene. (  Hannah Glasse -"  how to make Paco-Lilla or India Pickle "  1758 ) Ca și acestea, piccalilli insoțește carnea friptă, dar și ouăle fierte sau brânzeturile. Are o consistență cremoasă, dată de un sos galben  cu muștar, mălai și tumeric, sau kukukuma .
Rețeta s-a răspândit,  devenind populară,  după publicarea în  1769, ia cărții lui Elizabeth Raffald's The Experienced English Housekeeper " To make Indian pickle, or Piccalillo" zice  Richard Briggs, în cartea sa apărută în 1788 The English Art of Cookery. Varianta " piccalilli" se încetățenește ceva mai târziu. 
Precum vedeți, o lungă istorie , conform Wikipaedia . 

Arjana, mereu în căitare de noi rețete, a descoperit-o, și v-o oferă sper citire si încercare la începutul secolului XXI . Cu această rețeta deschidem seria conservelor inedite pentru sezonul iarnă 2016/2017 
Vizitați și rețetele din anii trecuți : " Impresii din cămara Arjanei" 
Ingrediente (6 borcane de 750):
conopidă mijlocie
400 grame ceapă
600 grame zucchini
6 pere mari, nu foarte coapte, (trebuie să fie tari)
100 grame sare
1,7 litri oțet de mere
ghimbir proaspăt, de mărimea unui deget, ras
3 linguri semințe de muștar
350 grame zahăr
8 linguri mălai
5 linguri pudră de muștar (am măcinat boabele cu râșnița de cafea)
3 lingurițe turmeric (curcumă)


Se spală conopida, se desparte în buchețele, nu prea mari. Se curăță dovleceii și perele, se taie cubulețe, cam de 2 cm. Se curăță și se taie ceapa felii. Se amestecă legumele, perele și sarea, se adaugă doi litri de apă și se lasă peste noapte. 
În ziua următoare se scurge saramura, se clătesc ușor legumele și se pun într-o oală cu oțetul, ghimbirul, semințele de muștar și zahărul.Se dau în clocot și se lasă lafocfoarte mic, 8 – 10 minute, până când legumele încep să se înmoaie, dar rămân totuși ferme. Se scurg legumele, păstrând zeama.
Se amestecă mălaiul cu pudra de muștar și turmeric, se toarnă treptat oțetul fierbinte, amestecând. Se obține un sos galben, subțire, care se pune pe foc, până dă în clocot, amestecînd continuu. În 3 – 4 minute se îngroașă. Se pun legumele, se amestecă și se pun în borcane cât sunt fierbinți. După deschidere, borcanul se păstrează în frigider. 
Inițial murăturile sunt foarte aromate, se potrivesc cu brânzeturi, dar prin păstrare aromele se mai estompează, putând fi servite și cu carne.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu