sâmbătă, 3 decembrie 2016

Budincă bretonă sau far breton



                                      
   

Bună ziua , dragii mei, revenim după o pauză destul de îndelungată cu o rețetă delicioasă propusă de Carmen. O rețetă foarte potrivită pentru acest timp din an, simplă și rapidă  : far breton. 


În această fermecătoare regiune a Franței în nord vest,  la Atlantic,  este un desert național, pe care îl găsim, în diferitele lui forme, în orice brutărie. "Far breton aux pruneaux"  este predecesoarea lui Plumcake, budinca de nelipsit de pe masa engelzului, pe partea cealaltă a Canalului Mânecii ( să vezi și să nu crezi, multe lucruri tipic englezesti li se trag britanicilor de la celebra descălecare a lui Wiliam pe la anul 1066 si ce a mai urmat ...) 
Inițial, acestă budincă  din lapte și făină, la care mai târziu doar li s-au adăugat ouăle și untul, este atestată documentar,  în forma ei  sărată ,  încă din secolul al XVIII-lea și însoțea carnea, sau era mărunțită în supă, iar în forma ei dulce, cu zahăr și apoi cu prune uscate,  era oferită cu ocazia sărbătorilor religioase. 
Budunca a cunoscut o răspândire spectaculoasă, a devenit un fel de fel național în Bretagne, se mănâncă între feluri, după masă, înainte de brânză sau oricând aveți chef,  și iată, că azi o prezentăm în bucătaria lui Gusulița! 
Aveți nevoie de o formă teromrezistentă nu prea adâncă, de un cuptor încălzit la 230 de grade și de câteva ingrediente și realizați un desert delicios ! 

100g de făină 
200g De zahăr
6 Ouă
750 ml de lapte
o un pachețel de zahăr vanilat
200g de prune uscate
o facultativ două linguri de rom

Încălzim cuptorul la 230 de grade Celsius
 Într-o caserolă mai adâncă batem ouăle cu zahăr făină și zahăr vanilat, adăugăm apoi laptele călduț și amestecăm fără să batem spumă. 
Turmam totul într-o formă bine unsă din ceramică sau sticlă termorezistentă, presărăm prunele uscate ( pe care în prealabil le-am tăiat în două jumătăți )  și introducem budinca în cuptorul bine încins. După 10 minute reducem temperatura la 180 de grade și coacem încă 30 de minute . 
O servim  călduță !  Voila ! 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu