duminică, 23 aprilie 2017

Spumă de mere ( după Sanda Marin )


                                                  
Eu pledez pentru reînvigorarea si scoaterea din uitare a rețetelor clasice. Cartea Sandei Marin este un nesecat izvor de inspirație . Multe rețete de legume, sulfeuri, sosuri, budinci și alte deserturi, de mult uitate. Cine mai sta să facă așa ceva când întinde mâna și ia produse, gustoase majoritatea, din rafturile supermarketurilor. De altfel,cred că si gustul nostru s-a schimbat. Ne-am obișnuit cu aditivi, arome sintetice și tot ce ne oferă cu generozitate industria alimentară !  De aceea ma surprinde simplitatea, sinceritatea si prospețimea produselor naturale, cât mai putin procesate. Dealtfelacestaeste și secretul mariilor bucătari. Produse locale, proaspete, fără prefabricate !  Dacă gătesc eu ceva, și de multe ori fără efort prea mare, stiu exact ce am pus înăuntru. Fără stabilizatori, emulgatori etc. 
Iată de ce am hotărât să vă prezint această spumă de mere. Fără produse animale, dacă nu luăm în considerare gelatina, care,  de altfel,  poate fi înlocuită și cu agar-agar. Un desert ușor și răcoritor ! 



Deci :

1 kg de mere 
Patru foi de gelatină 
150 g de zahăr praf de preferință 
Coaja și sucul de la o 1/2 de lămâie sau portocală 

Curățaăm și tăiem în sferturi merele, le punem la fiert în atâta apa cât să le acopere. Înmuiem cele patri foi de gelatină în apă rece. 
Fierbem merele până scade apa iar merele sun moi și pot fi zdrobite cu ușurință. Stoarecem gelatina si o amestecăm cu 2 lingurițe de zeamă de mere caldă, o învorporăm in mere, zdrobim totul cu un blender, adaugăm zahărul, coaja și zeama de lămâie și batem compoziția cu telul un pic ca să capete o steuctură aerată. O transferăm în forme clatite cu apă rece și lăsăm câteva ore la rece. Desprindem marginea u un cuțit ascuțit și răsturnăm pe farfurie. Decoram cu firimituri de ciocolată , felii de citrice și /sau frunzulițe de mentă ! 
Place copiilor ! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu