duminică, 18 februarie 2018

Gratar cu legume sau mâncați colorat




               ,


"Colour your plate " este o idee fenomenala, un curent, ca sa nu zic trend, care apelând la gustul artistic sau la simpatia față de culori dorește să educe lumea, dar mai ales copiii, să mănânce sănătos, cu multe legume si cu fructe. Care este apelul ? 
Colorați farfuria în culorile curcubeului! Puneti laolaltă diferite legume sau fructe, în diferite culori. Verde, roșu, galben ...violet. 
Fiecare culoare ascunde alți nutrienți, alte vitamine, minerale, enzime, alți componenti cu acțiune antioxidantă. Știți desigur, radicalii liberi răspunzători pentru schimbări celulare ciudate, mutații, cancer...radicalii liberi pot fi contracarați cu substanțe cu activitate antioxidantă, din natură. Să încetăm să ne hranim unilateral, să evităm produsele semipreparate, să evităm excesul de zahăr și de grăsimi. Despre asta se tot vorbește de o bucată de vreme. Și nu fără succes. Campania " color your plate " e in mare ascensiune. Cu atât mai mult cu cât în s-au făcut cercetări serioase in domeniul nutriției și al alimentelor.

S-a dovedit astfel că legumele de culoare ROȘIE ca roșiile, căpșunele, lubenița, ridichile, gogoșarii roșii, măceșele conțin licopen. Pănă nu demult considerat toxic, licopenul este foarte folositor în afecțiunile cardio-vasculare și in procesele de înnoire celulară. Se știe chiar, că prin fierbere actiunea licopenului este potențată. Dați înainte, deci, cu supa de roșii ! 
Culoarea ALBASTRĂ SI CEA VIOLETĂ, prezentă în afine, mure, struguri negri, sfeclă, varză roșie, vinete, o au fructele și legumele bogate în antociani. Antocianul are acțiune antiinflamatoare și protejează vasele de sânge. 
Legumele și fructele GALBENE ȘI PORTOCALII, morcovi, papaya, dovleac, cartofi, ardei galbeni, citrice, banane, conțin carotinoide, celebrii antioxidanți, protectori celulari, întăritori ai imunitătii,  luptători impotriva cancerului.                                          
                                             
Tot ca antioxidanți actionează și flavonoidele, care se găsesc în fructele și legumele de culoare ROSIE până la VOILET. În prune, mere, varză roșie și struguri. Dar marea surpriză este clorofila, pigmentul tuturor plantelor verzi. Câte legume verzi! De la salată la varză, spanac și mazăre și fasole verde, avocado și zuchini,  mere și pere ! Simbolul vitaminelor in alimentație e culoarea VERDE! Clorofila e bună la vedere și susține inmulțirea si renașterea celulară ! 
Ba chiar și culoareq ALBĂ a verzei albe și a usturoiului, a conopidei si a sparanghelului să ne inspire ! Toate aceste legume au efect antiinflamator, antibiotic natural, diuretic si scad tensiunea arterială! 


                                            
   
Pun pariu că v-am spus o grămadă de lucruri noi și interesante. Și nu am vorbit deloc de aportul de vitamine, enzime și minerale al legumelor și fructelor! 

Recomandarea nutriționiștilor este de două ori fructe și de trei ori legume pe zi ! Sunteți cuminți ? Faceți așa ? Încercați în joacă! Colorați-vă farfuriile ! Arătați asta și copiilor vostri! Colour your plate! 

In acest spirit, azi o rețetă a Mioarei: 
Grătar cu legume colorate.

Pentru două persoane : 
Despre grătar, azi, nu prea multe . Cotlet de porc, două felii,  la temperatura camerei, ușor zvântată, pac, la grătar.

Legumele folosite au fost:
Fasole verde și mazăre păstăi câte 150-200 de grame 
Doi cartofi  dulci 
Doi ardei  rosii 
Ulei de măsline, 2-3 linguri pentru legume 
Am aromat grătarul cu un mujdei sănătos :-) 
Pentru asta am folosit : 
3-4 căței de usturoi
2-3linguri de ulei  de dovleac 
O lingură de aceto balsamico din acela mai grozav și mai scump...
Am curățat legumele. 

Ardeii se curăța de seminte și se taie în 4-6 părti. Cartofii dulci se curăța de coajă si se taie felii lunguiețe. Ardeii și cartofii se pun pe foaie de copt intr-o tavă la cuptor, se sărează și se stropesc cu ulei de măsline. Se coc la 210 grade. Înainte de a fi serviți, ardeii se curăță de coajă. Merge repede.
Fasolea și mazărea păstăi o curătăm de capete, o tăiem in bucați nu prea mărunte și o fierbem al dente în bulion de legume. Un litru jumătate de apa plus un cub  de concentrat "bio". 

Pentru mujdei frecăm usturoiul pisat cu uleiul de dovleac si cu un pic de aceto balsamico. Picurăm peste legumele verzi și peste carne! 

Voilà! O farfurie colorată si sănătoasă ! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu