duminică, 4 noiembrie 2012

Doradă la grătar cu sos moussline de capere şi cartofi natur



Dragii mei, eu nu ştiu dacă veţi găsi pe undeva acest peşte atât de gustos. Nici eu nu l-am pregătit până acum. Dar mă aflu, precum v-am mai spus, la malul Mediteranei, în vizita la nişte prieteni, pe care, din poveştile mele, îi cunoaşteţi, Mioara şi Nuţu. La Beaulieu, lângă Nisa, am vizitat un magazin foarte bine garnisit cu produse ale mării, unde am descoperit, în ofertă, doradă proaspătă. Nu am rezistat tentaţiei.



L-a preparat Nuţu, specialistul în materie de grătar – grătarul fiind, fără discuţie, o îndeletnicire masculină. Am avut la dispoziţie o asemenea ustensilă, foarte potrivită pentru o reşedinţă de vacanţă, pe care v-o recomand cu căldură. Un grătar uşor, portabil, electric, cu părţi detaşabile, ce pot fi curăţate în maşina de spălat vase (presupunând că reşedinţa de vacanţă este dotată cu aşa ceva).
Eu şi Mioara am pus peştele la marinat, cu zeamă de lămâie, ulei de măsline şi sare, încă de la prânz, ceea ce i-a făcut foarte bine. L-am predat maestrului şi am pus cartofii la fiert. Pentru cinci persoane am avut 3 dorade măricele şi cam un kilogram de cartofi.



În timp ce oaspeţii noştri din acea seara, Gabriela şi Sandu, oameni foarte drăguti şi amabili, beau un aperitiv şi gustau măsline şi alune sărate, Mioara a mesterit, pe îndelete, următorul sos:



Sos mousslinşe de capere

Pentru 5 -6 persoane:
50 g de unt
4 linguri de Maizena pentru sosuri; dacă nu aveţi, 2 linguri de făină
250 ml lapte
2 gălbenuşuri
Sare
Piper
Zeama de la jumătate de lămâie
50 g capere marinate

Mioara a topit untul şi a adăugat Maizena, apoi, puţin câte puţin, laptele, amestecând mereu. A lăsat compoziţia la foc mic şi a îmbogăţit-o cu două gălbenuşuri, fără a înceta să amestece sosul, care a căpătat o textură omogenă şi fină. La sfârşit a adăugat caperele şi a potrivit gustul cu sare de mare, piper proaspăt măcinat şi zeamă de lămâie. Procedeul a luat ceva timp, dar rezultatul a fost pe măsură.
Am aranjat fileurile de peşte la grătar, cartofii şi sosul pe farfurie, şi vă asigur că a fost o combinaţie foarte reuşită.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu