miercuri, 6 martie 2013

Sos vânătoresc, cu măsline şi lămâie


Rețetă propusă de mama mea: 
Avantajul acestui sos, foarte gustos şi uşor de preparat, stă în faptul că se adresează atât celor ce vor să evite proteinele animale, cât şi celor care preferă să mănânce carne.



Ingrediente:
O ceapă potrivită ca mărime
Un ardei capia
Un morcov mărişor
O bucată de ţelină
O roşie mare
O lingură cu vârf de făină
O linguriţă de zahăr
O jumătate de lămâie zemoasă
Aproximativ 150 gr de măsline
Sare, după gust
Facultativ, smântână                        
Ulei de măsline, aproximativ 3-4 linguri


Preparare:  
Se toacă ceapă, se taie ardeiul în felii subţiri, morcovul în rondele, ţelina în fideluţe şi roşia în bucăţele mici. Totul se căleşte uşor într-o cratiţă potrivită, adăugându-se, din când în când, puţină apă. Când zarzavatul s-a înmuiat, presărăm deasupra făina. Amestecăm şi lăsăm să dea câteva clocote, având grijă ca sosul să nu fie prea sec.
Această compoziţie o dăm prin blender. Curăţăm lămâia de coajă şi o tăiem bucăţi mici, măslinelor, desărate în prealabil, le  scoatem sâmburii şi, împreună cu lingura de zahăr şi sarea, integrăm totul în sos. Apoi, lăsămamestecul să mai ai fiarbă puţin.

Dacă alegem varianta cu macaroane,  sunt de preferat Tagliatelle-le, pe care le pregătim dinainte.
Sosul e foarte bun împreună cu limbă de porc, fiartă, curăţată şi tăiată felii, ori cu pui – fiert sau prăjit uşor.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu