duminică, 23 iunie 2013

Marchize cu ciocolată şi vișine





Marquise au chocolat este unul din cele mai bune lucruri pe care le-a dat patiseria franţuzească! Un desert cu o cremă onctuoasă de ciocolată, răcoritoare, în acelaşi timp,  ca o îngheţată bună. Până şi Gordon Ramsey, celebrul bucătar englez, a fost cucerit şi a realizat o variantă cu ciocolată neagră.
Arjana a mers chiar mai departe, a adăugat ciocolatei aroma subtila a vişinelor alcoolizate! 
Nu putem rezista unei astfel de tentaţii!


Ingrediente:

300 g ciocolată obişnuită
4 ouă, albuşurile separate de gălbenuşuri
150 ml smântână pentru frişcă

Pentru blat:
50 g de unt
100 g ciocolată
2 ouă
125 g zahăr fin
50 g făină
½ linguriţă praf de copt
15 g pudră de cacao
3 linguri de coniac sau lichior de cireşe
250 g vișine în lichior (cantitate de fructe scurse).

Se încinge cuptorul la 180° C. Se tapetează cu hârtie de copt o formă rotundă de tort, cu diametrul de 22cm şi fund detaşabil. Se topesc untul şi ciocolata în cuptorul cu microunde sau pe abur. Se răcesc la temperatura camerei.
Se bat ouăle şi zahărul, până ce compoziţia este deschisă la culoare şi s-a îngroşat. Se încorporează amestecul de ciocolată în cel de ouă, apoi se cerndeasupra făina, praful de copt şi cacao, şi se amestecă. Se toarnă compoziţia în formă şi se coace 15-20 de minute sau până ce suprafaţa a crăpat, dar miezul este încă moale. Se răceşte complet în formă, apoi se scoate şi se îndepărtează hârtia de copt. Se tapetează forma din nou, cu folie alimentară, se răstoarnă blatul înapoi în formă şi se presează cu degetele. Se însiropează blatul cu lichior. Se adaugă vișinele.
Pentru cremă, se topeşte ciocolata în cuptorul cu microunde, apoi se răceşte. Se amestecă gălbenuşurile. Se bate frişca şi se adaugă gălbenuşurilor, apoi se amestecă uşor în ciocolata topită şi răcită. Se bat albuşurile spumă şi se încorporează în amestecul de ciocolată.

 
Se întinde compoziţia peste blatul de ciocolată şi vișine, se nivelează, apoi se pune în frigider şi se lasă la răcit 4 ore.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu