miercuri, 8 iulie 2015

Sarmale de varä





Desi e grozav de cald afara, m-am trezit gândidu-mă cu poftă la niște sarme, cum zicea bunicul meu ! Sarme...așa se cheamă ele in Apuseni și pe valea Târnavelor ! Dar de unde varză acră , in plină vară. Oi fi eu gospodină bună dar acum să acresc varză cu o procedură rapidă ...prea mult !
Așa filozofam eu,  când de pe taraba unui aprozar  bine garnisit mi - au făcut  cu ochiul niște verze mai teșite, cu frunze nu prea bătute, ce mai, numai bune de sarmale. Da ! domle , se pot face sarmale si din varză dulce. Și ies bunede tot ! Asta e rezolvarea ! Am mai pus în coș  și câteva roșii coapte, câteva crenguțe de cimbru, un snop de mărar verde și...zis și făcut! Acasă m-am pus pe treabă.

Pentru 20-25 de sarmale avem nevoie de
O căpătână de varză
500 g de carne măcinată ( jumate vită, jumate porc)
150 g de orez
Sare
Piper
O linguriță de boia de ardei
O linguriță  de mărar tocat
2-3 felii de șuncă afumată sau bacon ( optional)
2 -3 linguri de pastă concentrată de roșii
2-3 crenguțe de cimbru

Am pus apă la incălzit intr-  un vas suficient de mare ca să aibă loc căpătâna mea de varză. Am așezat-o inauntrucănd apa clocotea, am redus focul și am lăsat-o acolo cam 5 minute pe fiecare parte. Prin fierbere inmuiem frunzele ca să le putem rula.
Pentru umplutură am amestecat bine carnea cu orezul și cu mirodeniile, am sărat după gust, am adăugat un 1/2 de pahar de apă la umplutură ca sarmalele mele să rămână pufoase. Astfel prezul care se umflă, are un pic de loc și umplutura nu e așa " bătută" .
Am pregătit frunzele, le-am tăiat nervurile, și pe cele mai mari le-am injumătățit, am rulat sarmalele și le-am așezar intr-o oală de fontă. Vă recomand să achizitionați așa cava! Pentru sarmale, de
neînlocuit! Între rânduri am așezat roșii tăiate felii, crenguțele de cimbru precum si 1-2 felii de subțiri de șuncă . Acestea din urmă pot lipsi . Am acoperit sarmalele cu apă și le-am lăsatlafocmic mai bine de o oră. Spre sfârșitul fierberii am amestecat o linguriță de făină cu două linguri de pastă de roșii, am  sărat și această compoziție și am turnat-o peste sarmalele care au mai dat câteva clocote.
Eu nu am nevoie de smântână la sarmalele de vară ! Dar un pahar de vin....
Nu pot DECÂT să il citez pe Păstorel Theodoreanu :
.....................................................................
Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»









Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu