marți, 30 iunie 2015

Aperitiv italian cu roșii ( antipasti )



Toți cei care au facut un concediu in Italia, sau au trait în Italia o vreme,  se gandesc cu placere la platoul cu antipasti care este etalat la cină, in orice restaurant mai mult sau mai puțin pretențios. La diferitele legume la gratar, la mirosul de usturoi, de ulei de masline și de aceto balsamico de calitate, asta chiar înainte de a simți savoarea pe limbă !   Intr-un astfel de concediu, am facut o mică croazieră pe lacul Garda. Și când ne-am apropiat de mal, pe langă fațadele colorate cu care mi-am clătit ochii,  mi-a gâdilat nasul mirosul apetisant, amestec de ulei si mirodenii care venea de la pizeriile si tratoriile din port.  Da! Dacă s-ar putea, ideal ar fi să iei dejunul în Austria, să prânzesti în Franța și să cinezi în Italia !
De aceea, azi, ca un avant-concediu, vă ofer o rețetă tipică de antipasti: roșii umplute cu ierburi, pesmet și parmezan.
Rețeta provine de la prietena mea Mihaela si de la restaurantul hotelului ei în Valvedre de Cesenatico, pe malul Adriaticii.



Pentru patru porții :
Două roșii mari
Doi căței de usturoi
6 linguri de ulei de măsline
4 linguri de parmezan
O legătură de pătrunjel verde
O linguriță de busuioc tăiat mărunt
4 linguri de pesmet ( facultativ)

Tăiem roșille, le scobim, le scurgem bine. Curățam și mărunțim usturoiul. Îl amestecăm cu pătrunjelul taiat, busuioc si ulei de măsline. Putem adăuga, dacă vrem ca aperituvul nostru să fie mai consistent și cele 4 linguri de pesmet. Umplem roșiile , presărăm parmesan și le coacem la 200 de grade, în cuptor , timp de 30 de minute. Le puem servi și calde și reci, cu pâine albă proaspătă.


luni, 22 iunie 2015

Supă de fasole verde cu bulion de roșii



Am postat pentru voi o așa zisă supă de păstăi,  o supă de fasole verde, din păstăi late sau rotunde galbene, pe care,  precum vă povestem, o făcea soacra Mioarei la Baia Sprie. V-o amintesc acum : http://gusulita.blogspot.de/2012/05/supa-de-pastai.html

Azi mi s- a facut iar  poftă de fasolică bună si am gătit această supă cu bulion și bucățele de rosii. Sper să va placă ! Este extrem de apetisantă ! 


Pentru patru porții avem nevoie de : 

600-800 g de fasole verde
O ceapă 
250 ml de bulion de roșii sau 2 linguri bune de pastă de roșii
2 lingurițe de făină
O lingură mare de frunze proaspete ( pătrunjel, mărar,  țelină ) 
Un morcov
O bucata nu prea mare  de țelină 
Un pătrunjel
O roșie

Curățăm zarzavaturile, inclusiv fasolea, pe care o tăiem în bucăți potrivite. Curățăm de asemenea ceapa, și roșia. 
Intr-o oală incăpătoare ,  punem la fiert zarzavaturile și ceapa, și când zeama de zarzavat  clocotește, adăugăm fasolea tăiată și lasăm  să fiarbă  15--20 de minute. Când fasolea e aproape fiartă, îndepărtam zarzavaturile și ceapa, adaugăm roșille taiate marunt, amestecăm cele două lingurițe de făină cu câteva linguri de bulion, turnăm amestecul în supă, dăm câteva clocote, adăugăm restul de bulion, mai fierbem 10 minute. Dergem  cu sare  și dacă e necesar, și cu un pic de zahăr  adăugăm frunzele tocate mărunt și servim cu pâine proaspătă și,pentru cine dorește, cu smântână. 

Tipp: 
Dacă nu aveți acasă zarzavaturi, merge supa și  cu apă  ! 

vineri, 19 iunie 2015

Legume marinate la cuptor





Dragi prieteni, legume la cuptor ! O idee foarte bună, zic eu. Un mod sănătos de a găti, pentru că este o modalitate prin care principiile active ale alimentelor se păstrează cel mai nine, nelaterate. In afară de asta, o altă idee inedită a acestei rețete este marinarea într-o pungă de plastic, în frigider. Mai ușor, și economisind spațiu. Legume marinate, ce pot însoți un cotlet la tigae sau la grătar. Rețeta Mioarei! Poftiți la masă ! 


Pentru 4 persoane:

3-4 morcovi potriviți
1 păstârnac mare sau 2 mici
1 cartof dulce
3-4 cepe roșii
1 ardei gras roșu si unul galben
Câțiva căței  de usturoi, daca se poate,  usturoi recolta nouă
1/2 de lamaie ( zeama) 
Ulei de măsline
Ierburi aromatice 
Sare, piper

Am curățat și tăiat legumele in felii potrivit de mari și subtiri. Le-am marinat cu zeama de lămâie ,  ulei, sare si mirodenii  intr-o punga de plastic. 
Le-am tinut in frigider vreo 2 ore, dar timpul poate varia de la o oră până la o zi intreagă.

Le-am pus intr-o tava mai mare si le-am copt în cuptor, la 200℃,  cam 20min.





duminică, 14 iunie 2015

Tort Oreo (fără coacere)







N-o să vă vină să credeți ! Acești biscuiți pe nume Oreo care fac de-a dreptul  carieră la noi, au respectabila vârstă de 103 ani! Prima dată au apărut biscuiții pe piața americană în1912. Au avut o ascensiune amețitoare care se datorește, nu în ultimul rând,  numelui foarte inspirat ales. Toți cunoașteți, desigur, biscuiții Oreo ! Cei mai vânduți biscuiți ai secolului XX ! Chiar dacă pe piața românească au ajuns în ultimii ani. Și pentru ca sunt buni, dulci, cu mult caBcao, pot fi folosiți ca bază pentru prajituri și torturi. E o avalanșa de rețete în Internet. 
Arjana e foarte " trendy " și a pregătit un tort Oreo ! Curioși, nu-i așa ?

Impresii din cămara Arjanei 2015/2 Gem de cireșe cu afine



Combinatia dintre aceste doua fructe este delicioasă. Dar, desigur, trebuie sa apelăm la afine congelate , caci ele se coc ceva mai târziu. Exact asta a făcut Arjana . 
Ingrediente:
1 kilogram de cireșe
800 grame zahăr
kilogram afine

Se spală cireșele, se rup codițele și se scot sâmburii. Se amestecă cu afinele și zahărul și se pun la fiert. La fierbere, compoziția  devine  foarte fluidă , cireșele au un conținut ridicat de apă. In consecința gemul trebuie fiert destul de mult timp. / Pentru a simplifica lucrurile , putem pune cratița pune în cuptor sau putem fierbr  în mai multe reprize, pentru a lăsa lichidul să se evapore în timpul răcirii. Cînd gemul este legat (se verifică consistența pe o farfurioară, să se vadă cum este gemul când este rece ) se pune în borcane și se lasă să se răcească în perne.

vineri, 12 iunie 2015

Frittata cu sparanghel și ciuperci



Ingrediente pentru porții:

ouă
lingură ulei
linguri lapte
lingurițe amidon sau făină
4 – 5 fire de sparanghel fiert sau din conserve
conservă de 200 grame ciuperci
sare
piper
linguri de cașcaval (sau telemearas

Se bat ouăle cu sare, piper. Se adaugă amidonul, apoi uleiul și laptele. Se curăță sparanghelul,  se fierbe pentru 10-12 minute  în apă cu sare și un pic de zahăr, se taie cubulețe, de asemenea ciupercile. Se pune compoziția într-o formă termorezistentă se presară cașcavalul ras, eventual și puțin parmesan. Se coace în cuptor, la temperatură medie, 20 – 25 de minute. Se poate consuma atât caldă cât și rece. 





joi, 11 iunie 2015

Impresii din cămara Arjanei 2015/1 Compot de cireșe




Dragi prieteni, v-am obișunit, ca în fiecare an, să aruncăm impreună o privire în cămara Arjanei. Este desigur vorba de gemuri, compoturi, murături si alte specialități mai inedite, puse pentru iarnă.  Am intitulat această secțiune "Impresii din cămara Arjanei", căci ea este aceea care, cu precădere pregătește așa zisele conserve . Au fost multe rețete gustoase pe
 care le găsiți fie la murături și alte conserve fie , " in cămara Arjanei " . Anul aceste incepem 
cu un compot de cireșe. O rețetă de compot care se pretează, de altfel și la alte fructe, ce aveti voi prin grădină...

marți, 9 iunie 2015

Creveți cu usturoi ( Scampi à l' ail )




Această rețetă, de creveți într-un sos aromat de vin, roșii și usturoi, o rețetă simplă dar grozav de rafinată, i-a fost descrisă lui Nuțu, soțul Mioarei, de către bucătarul șef,  (da, da, " le chef" )  al hotelului Sheraton din Bruxelles, intruna din diminețile in care dejunau tacticos, înainte de a incepe ziua de lucru. Nuțu, care până nu demult a avut o poziție importantă în cadrul hotelului, iar acum este un dinamic, optimist, plin de noi planuri, proaspät pensionar,  avea bunul obicei, de a dejuna, însoțit de colegi . Precum spuneam, de multe ori , îl ținea companie bucătarul chef, și din vorbă în vorbă, îi mai  impărtășea din secretele sale culinare. Nu putem decât să ne bucurăm, cäci,  iată, astfel savurați și voi acest entreé perfect, eventual cu un pahar de Martini sau de vin rosé. 

Doamnelor și domnilor, piesa de rezistență a prietenului  nostru, Nuțu !  Scampi  à l' ail ! 

duminică, 7 iunie 2015

Ruladă cu cremă de mascarpone și căpșuni




Acum câteva zile, mama mea ar fi trebuit să implinească 82 de ani. Ne-a părăsit, și a părasit această lume cu câteva luni în urmă. Aceasta a fost prima aniversare în care, nu am putut, cum am făcut mulți ani, ca dimineața devreme,  să dau telefon si să o felicit. Dar mi-am adus aminte desigur de multele aniversări în care am fost împreună,  și mi-a revenit ea în minte cum era tânără și plina de energie, cum stăpâmnea gospodăria și cum pregătea această prăjitură, rulada cu o cremă de unt și căpșune proaspete, zemoase. 
De aceea , în amintirea ei, cu regretul și durerea că nu pot să o întreb amănuntele rețetei,
 am pregătit și eu ceva asemănător, în asteptarea copiilor mei,la care le-am spus: " asta e prajitura lui Oli" .