vineri, 31 martie 2017

Prăjitură cu Fanta


        
     

                        


Rețeta aceasta foarte reușită îi aparține Gabrielei ! Și realizarea prajiturii, de altfel ! 
Mă bucur să spun ca grupul acelora care gătes si coc în bucătăria lui Gușuliță crește de zi cu zi ! 
Profit de ocazie să vă invit si pe voi! Aștept cu grag sugestii de rețete bune ! 
Dar acum despre prăjitura cu fanta  . 
Rar am mâncat așa o prăjitură bună . Buuună , bună ! 
Vă întrebați ce are fanta cu toată treaba asta ? Ei bine, fanta, băutura răcoritoare cu gust de portocale sau lămâie se pune în aluat. Care este rolul ei, nu stiu nici eu exact! Sigur bioxidul de carbon face ca prajitura sa fie si mai pufoasă...
În ceea ce privește crema...o bunătate cu frișcă și smântână acrișoară ! 
Pentru o tavă mare de cuptor avem nevoie de : 
Patru ouă
200 g de zahăr
Un pachet de zahăr vanilat 
O ceașcă ( 200 ml ) de ulei
O ceașcă de fanta 
Un pachețel de praf de copt 
Pentru cremă : 
Două conserve de mandarine scurse bine 
Două pahare  de frișcă ( á 200 g ) 
150 g de zahăr 
Un adjudvant pentru frișcă ( Sanhesteif) 
Două pahare de smântâna acrișoara ( á 200 g ) 
O lingură de cacao 
Batem ouăle cu zahăr și cu zahărul vanilat intr-o cremă spumoasă, adăugăm încet uleiul, apoi fanta și în final făina și praful de copt. Aluatul în turmăm în tava mare, pătrată a cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Coacem aproximativ 20 de minute în cuptorul încins la 200 de grade. 
Lăsăm aluatul să se răcească în formă. 
Intre timp batem frișca cu zahăr, daăugăm întăritorul, apoi cele două borcane de smântână, batem totul împreună într-o cremă groasă . 
Scurgem mandarinele de zeamă, le plasăm pe suprafața aluatului, acoperim cu cremă și presărăm cacao la suprafață . 
Prajitura e bună și zemoasă și a doua zi ! Spun asta pentru că e foarte spornică, putin probabil să îi dați de hac într-o zi ! 


joi, 30 martie 2017

Salată rusească de sfeclă



                                   

            


Un aperitiv pregătit din sfeclă , combinat inedit cu prune uscate și nuci. Este într-adevăr o retetă autentic ruseacă pe care am primit-o de la o colegă . Un fel mai neobișnuit de a găti sfecla, în afară de clasica salată cu oțet și hrean. Încercați ! 

Două până la trei sfecle fierte 
Doi căței de usturoi
50 g de nuci sfărâmate 
50 g de prune uscate 
O lingură bună de maioneză 
O lingură de iaurt 
Sare 

Dăm sfecla pe răzătoarea cu ochiuri mari. Curățăm și zdrobim usturoiul. Zdrobim miezul de nucă . Tăiem mărunt prunele uscate. Dacă sunt prea uscate le înmuiem în prealabil în 2-3 linguri de apă. Amestecăm ingredientele într-un bol, sărăm, adăugăm dupa gust un pic de zeamă de lămâie, deși nu neapărat. Adaugăm maioneza si iaurtul. 
Putem servi efectiv ca aperitiv, sau lângă friptura rece de porc sau pui. 


miercuri, 29 martie 2017

Fileu de pește în fulgi de ovăz, cu orez și legume


                                             

M-am inspirat, la realizarea acestei rețete, de la bucătarul secolului, cum a fost numit Eckard Witzigmann. Mulți dintre noi fac des drumul Timișoara-Munchen sau mai departe în Germania, cu mașina. Și tuturor le recomand să facă o escală de o oră la locația Hangar 7 , din apropierea aeroportului din Saltzburg und se practică o gastronomie de inaltă calitate. Restaurantul de acolo este patronat de Eckard Wizigmann. Recunosc, prețurile sunt usturătoare, dar exista oferta de bussines lunch in care, la pranz, poți savura ce seara probabil nu ți-ai putea permite. Și conceptul e simpatic: în fiecare lună meniul e propus de un bucătar celebru din lume, invitat de ei. Pe langă restaurant mai sunt și câteva bărulețe simpatice...un hangar de avioane cu o expoziție permanentă, ei bine, într-un cuvânt, un loc simpatic! 

Dar iar m-am luat cu vorba...

Descrierea unei rețete într-o revistă m-a inspirat să gătesc peștele in această formă. Cei care prăjesc  pește stiu. Dacă nu ai un strat de făină sau nu îl faci pane, e complicat , pentru că în general se sfărâmă sau se lipește de tigaie...Propunerea mea este să îl trecem prin albuș bătut ușurel cu furculița si apoi prin fulgi de ovăz. Eu însumi am rămas surprinsă de cât de gustos a fost. L-am însoțit de legume sautate în unt și de orez ! 

Pentru 4 persoane: 

  • patru fileuri de pește alb, á 200 g 
  • un albuș 
  • două linguri de fulgi de ovăz 
  • sare 
  • piper 
  • câteva picături de lămâie de fileu 
  • oceașcă de orez 
  • un dovlecel sau zuchinni
  • 1-2 morcovi 
  • 2 ardei roșii 
  • 3 fire de ceapă verde 
  • 1-2 căței de usturoi 
  • o linguriță de pătrunjel verde tocat
  • o lingură de unt

Am pus orezul la fiert în de trei ori atâta apă. În cazul nostru o ceașcă de orez si trei de apă rece.
Am curățat zarzavaturile, le-am taiat, ceapa felii și usturoiul restul bastonașe și le-am călit în unt. Prima dată morcovii ( căci ei au nevoie de mai mult timp) cu usturoi, apoi ceapa, iar spre sfârșit dovleceii si ardeii. Puteți pregăti legumele si în abur, à la vapeur, dacă aveți un astfel de recipient. Sau stropite cu ulei de măsline  la cuptor. 

Puteți da o notă mediteraneeană dacă adaugați un pic de busuioc sau ierburi de provence, o notă chinezească dacă folositi un pic de ghimbir, sos de soia și germeni de soja. Sau o notă tailandeză dacă adaugați un pic de curry si 100 ml de lapte de cocos. Folosiți-vă fantezia! 

Fileul ușor uscat cu un șervețel l-am sărat și piperat si l-am stropit cu un pic de zeamă de lămâie.
Am bătut un albuș cu furculița, nu foarte mult, am trecut peștele prin albuș, apoi prin fulgi de ovăz si l-am prăjit în ulei încins cam 3 minute pe o parte si încă doua pe cealaltă. Cât să fie crocant.
Am scurs orezul, l-am sărat si piperat, am mai adăugat o linguriță de unt. Puteți pune si o linguriță  de ulei de măsline, dacă vreti.
Am servit peștele cu legume și orez! Am ramas încântată de acest fel de a-l prăji. Panada e ușoară, crocantă și nu trage ulei . 



marți, 28 martie 2017

Brioșe gustoase cu puține glucide ( lowcarb muffins)



                                   

Azi avem o premieră, dragi prieteni ! O rețetă ce se adresează acelora dintre voi care pun preț pe o alimentație hipoglucidică , dintr-un motiv sau altul, si totuși nu vor să renunțe la dulce. Pentru ei Vă prezint o rețetă incercată de Lizuca !
Și aceasta e o premieră, contribuția Lizucăi, fata mea. 
Avem deci o fată modernă ce se adresează altor fete moderne și propune o rețetă modernă ! 
Ok, să lăsăm gluma și să ne apucăm de treabă. Inainte poate, incă o precizare. Îndulcitorul folosit nu este unul sintetic ci natural, care a aparut nu demult pe piață, se cheamă stevia si de fapt nu are nici o legătură cu stevia autohtonă, fiind o plantă de pe continentul sudamerican. 
Remarcabil  în rețetă mai este si că nu contine făina de grâu ci faină de migdale care are grăsimi valoroase si o gramadă de vitamine A, E, si B, mai ales vitamina B3 sau Niacin. Mai contin și potasiu, calciu si fosfor. A fost dovedit că ingerarea sistematicaă de nuci, dar mai ales migdale duce la scăderea colesterolului, are o acțiune protectivă asupra inimii, scade chiar continutul de glucide în sânge. Iată deci, numai vești bune ! 
La treabă !

Pentru 12 bucăți avem nevoie de:

  • 200 g de migdale măcinate 
  • patru ouă 
  • 40-50 de g de Stevia 
  • 75 g de unt topit 
  • un praf de sare 
  • 1 linguriță de praf de copt 
  • 1-2 picaturi de esență de vanilie sau un pachețel de zahăr vanilat 
  • câteva afine, mure , zmeură , proaspete sau congelate 

Ca de obicei la aceste brioșe, separăm componentele lichide de cele solide. Deci amestecăm într-un bol migdalele măcinate cu praful de copt și eventual zahărul vanilat și praful de stevia și un praf de sare. 
Separăm ouăle, batem albusurile spumă, incorporăm gălbenusurile și untul topit. Unim cele două componente , lichidă si solidă, amestecăm pentru omogenizare. Căptusim formele de muffin cu câte o formă de hârtie, sau le ungem bine cu ulei, împărțim ompozitia si în fiecare despărțitură plasăm 1-2 fructe după gust. Coacem la 160 de grade, aer cald, 15 minute. 

                                  



luni, 27 martie 2017

Tartă cu leurdă si roșii

                                      
  
A venit, in sfârșit, primăvara deși e incă destul de frig și eu privesc cu jind și încântare la imaginile care imi vin din Timișoara innecată în flori. Magnolii, pruni sălbatici, tufele galbene de ploaie aurie, o minune !Jinduiesc, ca în fecare primăvară, să mă duc acasă si doar punga subțire mă impiedică ...

Dar și aici, în patria mea de adoptie,  sunt deja semne de înprimăvarare, ca de exemplu apariția în raftul de la Aldi a leurdei. Planta aceasta, mie puțin cunoscută, e foarte iubită de nemti. Dacă dai o cautare, cum zicem noi acum, așa, modern si salop, găsești zeci de rețete. Supe, sosuri, tarte, salate, ce vrei!

Ciudată planta asta care, ca aspect, seamănă  la frunze  cu lăcramioara  si emite un pregnant miros de usturoi. Cred că stiți că până acum 25-30 de ani nu prea era bon ton să mănânci usturoi în Germania. Și niște chiftele mâncate de cu seară, dar al căror conținut în usturoi se făcea simțit a doua zi în răsuflare, îți aducea priviri reprobatoare și remarci usturătoare!
Lucrurile s-au schimbat de când națiunile care au venit aici să își gasească un rost, si-au adus bucătăria si gusturile, de când la tot pasul dai de o pizzerie, tratorie, de un local cu specific turcesc, libanez, sudanez sau te miri ce; acum e chiar modern, bon ton, chic să mănânci sâmbătă seara la un local italienesc. Povesteși, mirosind luni pregnant a usturoi 
cum ai mâncat la Giovanni, italianul din cartier, ale cărui antipasti te fac să visezi la concediu în Toscana...Mai mult, guru gastronomic al bavarezilor, Alfons Schubeck, nu are aproape nici o rețetă fără combinatia trăsnită de usturoi cu ghimbir sau vanilie! 

Deci usturoi până nu demult, nu, dar leurdă, da, tradiție veche, din popor!  Paradoxuri...
Eh, dar ne-am cam îndepărtat de subiect, veți zice!

Oricum, pentru că, deci, am văzut leurdă la Aldi, si pentru că, pe facebook, Alfons Schubeck a postat prima rețetă cu iarba asta, am cumpărat și eu un snop, bio, se înțelege, fără să mă gândesc prea mult ce voi face cu el. Ar fi putut fi o supică, ce seamănă cu cea de-a noastră de măcriș  (dar nu e așa bună)... 

Dar fiindcă mă gândesc la voi, prietenii mei, si pentru că supa de leurdă o postasem deja(aveți aici rețeta ) ... am făcut o tartă ! 

Pentru aluat : 

  • 150 g de făină 
  • 75 g de unt 
  • 40 g de parmezan ras 

Pentru umplutură:  

  • 250 g de brânză cremă de vaci tip Qark 
  • 150 g de smântână 
  • patru ouă
  • sare
  • piper nucșoară ( cu măsură ! ) 
  • o ceapă potrivit de mare 
  • o bucată de 3-4 cm de praz ( partea albă) 
  • un snop de leurdă 
  • două roșii
  • o lingură de unt sau două linguri de ulei de măsline (depinde cum stați cu colesterolul )
 
Voi cei ce aveți arsuri de la ceapă , nu strâmbați din nas! Luati colebil  sau înlocuiți ceapa cu dovlecel sau ciuperci!

Frământați repejor un aluat din făină, unt și parmezan.  E bine ca untul să fie rece. Tăiați-l bucătele și frecați-l între degete cu faina, până se face un amestec nisipos, adaugati parmezanul, dacă e nevoie un pic de apă rece, si legați un aluat care îl plasați apoi să se odihnească, în frigider. 

Căliți într-o tigaie, în unt sau ulei, precum am vorbit, ceapa curătată și taiată peștișori și bucata de praz si ea taiată felii subțiri.
Amestecați într-un bol adânc ouăle cu smântâna si brânza, asezonați cu sare , piper si un pic de mucșoară. 

Încălziți cuptorul la 180 de grade. 

Spălati leurda, tăiați coditele, marunțiti dar nu prea tare, frunzele. Spălati si taiati roșiile in felii circulare ( pentru aspect).

Soateți aluatul din frigider, tapetați o formă de tartă (eu mi-am cumpărat două cu fundul detașabil de care sunt foarte mulțumită). Înțepați aluatul în câteva locuri cu o furculiță, introduceți în cuptor si precoaceți cam 10-12 minute. Scoateți tarta, presarati  ceapa si prazul calite.
Turnati amestecul de ouă, smântână și brânză, adaugați leurda taiată marunt si feliile de roșii. Reduceti temperatura la 175 de grade si coaceți tarta 45 de minute până se rumenește frumos ! 


                                          
  

joi, 23 martie 2017

Papricaș de pui la slowcooker ( crockpot)

                                   

Bună dimineața, dragi prieteni !
Azi doresc să vorbim de un fel clasic, unul uibit de multă lume, care aproape nu lipseste din meniul fiecărei familii, mai ales în Ardeal și în Banat. 
Când șvabii aveau musafiri, de chirvai de exemplu, tăiau 2-3 pui și trânteau un papricaș de pomină, cu găluște de făină, povestește tatăl meu..
Si copiilor mei le place papricașul, chiar dacă eu nu mă duc în ogradă să tai un pui, doi... cum  făcea bunicul meu. 
Dar din pulpe din pui de calitate, crescuți liberi și hrăniți natural, iese ceva foarte bun ! 
Papricaș pentru că are paprică , adica boia ! 
De data asta am încercat să imbin cunoștințele mele vechi in domeniu cu oala nouă , slowcooker, stiți care gătește încetișor, într-un recipient gros de ceramică înconjurat de o manta care îl incălzește fie la 100 fie la 90 de grade. 
Iată cum am făcut : 
Am avut 1 kg de pulpe de pui
Două cepe 
O lingură de faină 
200 ml de smântână de frișcă 
O lingură de smântână groasă 
Un ardei capia tăiat subțire 
O lingurița de boia de ardei 
2-3 linguri de ulei 
Sare 
Piper 
Pătrunjel verde tocat 

Intr-o cratiță obișnuită am încălzit uleiul, am călit un pic ceapa curățată și taiata mărunt în prealabil. 
Am pus si pulpele și le-am rumenit un pic. 
Apoi am plasat totul în crookpot impreună cu un pahar de apă și ardeiul tăiat felii subtiri.
Am fixat temperatura la 100 de grade pentru două ore și jumătate. 
In acest  timp pulpele au fiert încetișor, mai mult în zeama lor...
După timpul de fierbere, am scos pulpele pe o tavă, iar sosul l-am plasat în cratița inițială, am mărunțit și omogenzat conținutul cu un blender, am amestecat făina cu smântâna lichidă si am turnat peste sosul  de carne și ceapă. După două clocote am adaugat boiaua, sare, un pic de piper . Am mai lăsat la temperatură joasă 2-3 minute. Este esențial să adaugați boiaua la sfârșit și temperatura să nu fie prea ridicată , altfel se amărește mâncarea. 
Am maai pus două linguri de smântână groasă , acrișoară. 
Am turnat sosul peste pulpele ținute la cald. Am presărat  pătrunjel verde tocat. Am servit cu găluște de făină și cu salată verde. 
Ce bunătate ! Poate vi se pare un pic complicat. Nu e ! Vă dedicați doar gătitului cu pasiune și chef ! Nu gătiți între două trenuri, să zicem așa. Iar în timp e mâncarea borborosește încetișor în slowcooker puteti să urmăriți serialul preferat ! 
Pulpele făcute la crockpot au fost moi, zemoase și cu un gust foarte bun, căci s-au gătit la această temperatură joasă care păstrează valoarea atât gustativă cât și nutritivă a alimentelor ! 

joi, 16 martie 2017

Budincă de dovlecei





Stiți și voi, copii nu se omoara după legume. Dacă s-ar putea, numai cartofi prajiți. Eventual niște mazăre sau morcovi..Așa că e bine să fim inventivi cu legumele...

 Aceasta e o rețetă care sigur va întruni și sufragiile celor mici. Nu avem bucăți de legume fierte...gustul e mai mult de brânză ...Ce mai , vă invit , dragi mămici, să încercați . Iar pentru noi, cei mai măricei sau bătrânei, budinca aceasta e un aperitiv cald foarte reușit ! 
Pentru 4 persoane
4 dovlecei sau zuchini fragezi 
2 -3 ouă 
200 ml de smântână groasă 
O linguriță de mărar tocat
50 ml de lapte 
O lingură de unt și puțin pentru uns forma 
2 linguri de cașcaval ras sau o lingură de parmezan 
O linguriță de pesmet 
Sare 
Piper 

Curățăm legumele, le tăiem cubulețe . Le călim într- o lingură de unt. După ce au prins un pic de culoare, turmăm laptele și le mai dăm 1-2 clocote. După ce s-au răcit, adăugăm două ouă, și smântâna și marunțim. Gradul de mărunțire îl decideți. Dacă vreți să mai aveti bucăți vă opriți la timp, dacă nu veți obține o pastă omogenă . Adăugați și cașcavalul ras, puteți pune și niște parmezan, și apoi mărarul. Aceste poate fi înlocuit și de busuioc sau pătrunjel verde. Sărați, piperați. ( Pentru copii, cu grijă ) 
Pregătiți un vas termorezistent ungându-l cu unt și persărându-l cu pesmet. Turnați pasta noastră și coaceți în cuptorul perîncălzit cam jumătate de oră la 170 de grade. Să se rumenească. 
Serviți felii sau cum reușiți si voi să îl scoateți din formă .



Tort Homer


                                                   
                                                     

Michaela, prietena mea și a voastră, a creat acest tort original, vesel și foarte gustos ! Un tort tematic , precum vedeți, pentru soțul ei care a implinit 40 de ani ! 
Eu una nu mă pot sătura să îl privesc ! Dar să și îl gust, pentru că blatul cu lămâie și crema lemon curd sunt o reușită totală . 
Mă bucur să îl prezint în bucătăria lui Gușuliță ! Bravo, Michaela ! 
Blat : 
100 g Zahăr
1/2 pachețel de zahăr vanilat 
Trei ouă întregi
100 g de unt topit și răcit
5 linguri de zeamă de lămâie
Coaja de la 1/2 de lămâie
100 g de făină 
25 g de amidon
O linguriță de praf de copt
Pentru lemon curd : 
160 g de zahăr
75 ml de suc de lămâie
0 linguriță de coajă rasă de lămâie
Trei ouă 
85 g de unt
Ganache : 

500 g de ciocolată cu lapte/ sau 600'g ciocolata albă / sau 400 g ciocolată amăruie
200 g de frișcă 
În cazul nostru ciocolată amăruie cu cremă de lămăie, în proporție de 200 g frișcă /500 g ciocolată.

Amestecăm zahărul cu ouăle întregi și zahărul vanilat, turmăm, amestecând în comtinuare, puțin câte puțin untul topit, adăugăm zeama de lămâie și coaja rasă iar la sfârșit incorporăm făima, in prealabil amestecată cu amidon și praf de copt. 
Turmăm într-o formă rotundă cu diametrul de 24 de cm, unsă și înfăinată si coacem la 175 de grade, 25-30 de minute. 
Lăsăm blatul să se răcească, îl tăiem în două sau trei felii și îl ungem cu lemon curd. 
Preparare lemon curd: 
Cel mai simplu este să îl cumpărați, dacă găsiți . 

Altfel, topiți pe abuqr zahărul în zeama de lămâie, adăugați și coaja, si în timp ce se încălzește ouăle pe rând amestecând neîncetat până obținem o cremă de consistența 
dorită, deci să poată sta pe lingură. Luăm compoziția de pe foc completăm cu unt. E o cremă de lămâie foarte bună ce se poate folosi în multe rețete. 

                                                 
   
Pregătim ganache-ul, de care avem neapărat nevoie pentru a imbrăca tortul înaintte de a- l acoperi cu fondant. 
Încălzim pe foc mic frișca lichidă, rupem  ciocolata bucăți mai mici și o introducem în frișcă după ce am tras vasul de pe foc. Amestecăm vârtos, să se omogenizeze și lăsăm să se răcească peste noapte într-un loc răcoros. Putem pentru scurt timp imtroduce și in frigider, dar să avem grijă să nu se întărească prea tate să putem unge ganacheul astfel pregătit pe tort. 
Fondatul de zahăr se găsește în comerț în pachete de 250 de g. Trebiue întins cu sucitorul intr-un cerc ce sa depäßeascä diametrul tortului.
Fondantul poate fi ßi o foaie de martipan alb, depinde la ce vä hotärâți. 
Aveți aici o rețetă de fondant încercată de mine : https://gusulita.blogspot.de/2012/03/tortul-bicicleta.html

Construim tortul , îl invelim în ganache, nivelăm bine, acoperim cu fondant , tăiem surplusul de pe margini, si cu un creion alimentar desemăm profilul lui Humer. Aveți pe Internet surse destule de inspirație ! 



Vă doessc succes ! 

vineri, 10 martie 2017

Supă cremă de cartofi cu felii de ciuperci


                                     

O evariantă vegetariană  a supei de cartofi cu șuncă prăjită. Aceste felii de champignons ușor prăjite în unt dau o notă rafinată . 
Pentru patru porții am avut nevoie de : 
500 g de cartofi
O ceapă mică 
O bucată de 3-4 cm de praz
Un morcov 
O felie de țelină 
Doi căței de usturoi
20 g de unt 
100 g de smântână lichidă 
O linguriță de pastă de gulaș sau de ardei 
Un vârt de cuțit de semințe de chimon măcinate 
O linguriță de frunze de tarhon ( congelate sau nu ) 
4 ciuperci champignon tăiate felii 
Sare 
Piper 

Am curățat și spălat zarzavaturile și cartofii și le-am pus să fiarbă în 2 l de apă. Spre sfârșit, când cartofii și zarzavaturile s-au fiert , am adăugat pasta de gulaș, chimionul, sare , piper și un cățel de usturoi pisat. Am dat prin blender până am obținut o cremă omogenă, am adăugat smântâna și am omogenizat. 
Am taiat ciupercile felii, le-am prăjit ușor  în unt topit, le-am amestecat cu celălalt cățel de usturoi pisat și le-am servit la supa fierbinte..



duminică, 5 martie 2017

Ecleruri cu cremă de vanilie ( Kepviselöfank)

                                 

In timp ce scriam titlul rețetei mă gândeam că aces nume, ecler, im este un pic străin. La noi în familie acestei prăjituri i se zice " kepviselöfank" ceea ce înseamnă : gogoașa deputatului ! Iar in germană se cheamă Windbeutel sau pungi cu vânt , un nume sugestiv și care este destul de aproape de adevăr dacă ne gândim că prin coacere ia naștere un spațiu gol ce poate fi umplut cu cremă sau frișcă (dulce ) sau cu brănză sărată sau cașcaval. 
Deci.." kepviselöfank" este una din präjiturile copiläriei, des fäcutä de mama si bunica mea, preluată de mine, la rândul meu, și îndrăgita și de copiii mei. Mă și mir că nu v-am prezentat-o până acum . Tot ce pot să spun e că e o prăjitură grozavă ! Ușoară, cu o cremă pufoasă și fiecare bucată e o imbucătură ce alunecă pe gâtlej fără nici o problemă. Dintr- o porție ies cam 45-50 de bucăți care vor și dispărea cu repeziciune.
Iată rețeta,  cum a notat-o bunica mea în 1932. O rețetă, deci, mult verificată . Dar înainte, mai trebuie să vă spun că aluatul este unul fiert, înainte de a fi copt. Mai precis se fierbe apa cu grăsimea și cu făina până se desprinde de pe fundul oalei. Un aluat tipic de ecler. 
Avem nevoie de : 
Două pahare de apă 
Jumătate de pahar de unt sau margarină 
Sare 
Cinci ouă 
200 g de făină 

Pentru cremă : 
Trei oua 
Patru linguri de zahăr praf 
Un zahăr vanilat 
Un pahar de lapte 

Pentru decor : 
2 linguri de zahăr pentru zahăr ars. 

Incălzim apa cu un pic de sare, introducem untul și lăsăm pe foc până amestecul devine o emulsie. Turăm făina, amestecăm vârtos și lăsăm la foc mic până aluatul se desprinde de oală. 

                                           


Tragem deopare, lăsăm să se răcească cât de cât. Încorporăm ouăle pe rând, amestecând după fiecare. 

                                   

Din aluatul acesta luăm cu lingurița câte purțin, sau folosim un cornet și plasăm grămăjoare egale   
                                          
   
                                 

 pe hârtia de copt în tava de cuptor. 
Incălzim cuptorul la 200 de grade. Coacem la foc iute primele 10 minute,  apoi reducem focul și mai coacem 15-20 de minute până eclerere noastre capătă o crustă aurie . Pentru a le ajuta sa se usuce si in interior, la sfarsitul coacerii le scoatem, le ințepăm cu un ac și le reintroducem pentru 2-3 minute în cuptor. 

                                 

Pentru cremă frecăm trei gălbenușuri cu trei linguri de zahăr și o lingură de făină până amestecul se albește și face bășicuțe. 
Încălzim laptele cu un pliculeț de zahăr vanilat, turnăm cu grijă gălbenușele frecate, amestecăm continuu pănă crema se ingroașe și capătă consistența dorită. O lăsăm să se răcorească. Între timp batem cele trei albușe spumă cu o lingură de zahăr. Amestecăm totul și cu această compozițe spumoasă umplem eclerele. 
Caremelizăm cam două linguri de zahăr, la o culoare aurie, picurăm peste gogoașele umplute și , dacă vrem, mai presărăm cu zahăr pudră. 
Un desert de mare efect, doamnelor și domnilor !