marți, 17 noiembrie 2020

Supă cremă de broccoli cu șuncă prăjită

 

                                  

Mie imi plac supele. Constat cu mirare că tot mai puțină lume mănâncă supă, pe diferite considerente. Fie că stilul ăsta modern de viață, cu mâncat seara o mâncare caldă nu e compatibil cu supa, fie că se consideră că o salată e mai sănătoasă, nu stiu. Eu totuși sunt o iubitoare de supă și ciorbă, fie de legume, clasică de vită cu tăitei, cremă si tot așa. Ba chiat imi plac și mâncărurile "one pot " adică ceva intre supă și mâncare consistentă . Pentru mine un prânz fără supă nu e prànz și de aceea vreau să vă conving ca măcar la sfârșit de săptămână să adoptați acest stil clasic : supă, felul doi, și poate un pic mai târziu un desert cu o cafea...un deliciu, vă spun...un deliciu ! 

Azi am pentru voi o supă cremă de brocoli, leguma aia verde inchis înrudită cu conopida, care acum inundă și vara și iarna supermarketurile și piețele, pentru că, mă gândesc, e ușor de cultivat. 

Broccoli are chiar o aromă mai intensă decât conopida , se fierbe ușor, se pretează a fi garnitură sau poate împreună cu niste cartofi fi folosită la un sufleu, dar eu am ales să fac o supă .

Pentru 4/6 porții avem nevoie de :

  • Un morcov 
  • O rădăcină de pătrunjel
  • O ceapă mică 
  • O bucată mică de țelină 
  • O căpățină de broccoli
  • Un cartof 
  • 200 ml de smântână lichidă dulce 
  • O 1/2 linguriță de sare 
  • O 1/2 linguriță de nucșoară măcinată 
  • Piper după gust 
  • Puțin pătrunjel tocat 
  • 100 g de șuncă afumată crudă / alternativ cubulețe de telemea murată în ulei cu mirodenii 
  • O lingură de ulei 
Curățăm zarzavaturile și legumele și le punem la fiert in 2l de apă cu sare . Intr-o variantă mai rapidă putem pune la fiert doar broccoli curățat și impărțit în inflorescențe ca apoi să adaugăm 2 lungurițe sau un cub de concentrat de legume . 
Când zarzavaturile , inclusiv țelina , au fiert si s-au înmuiat bine, scoatem ceapa iar restul îl marunțim bine , până la o consistență cremoasă . Dacă această cremă e prea vâscoasă mai putem adăuga un pic de apă caldă și mai dăm un clocot. Adăugăm sare, piper după gust . Apoi nucșoara și pătrunjelul tocat. În final amestecăm cu smântâna lichidă . 
Tăiem sunca în felii subțiri , o prăjim de preferință fără ulei sau într-o 
Ingură de ulei dacă un are o margine de slănină sau grăsime . 
Eu am avut un piept de gâscă afumat , tăiat subțire , care s-a potrivit de minune. O adaugăm apoi, in fiecare farfurie, peste supa fierbinte 
Pentru cei vegetarieni dintre voi, recomand în fiecare farfurie o linguriță de telemea de vacă tăiată mărunt și murată în ulei cu mirodenii. 
Vă doresc să aveți o ocazie de a încerca rețeta și sper să vă placă .

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu