Reteta asta e numai buna de incercat când ai multe legume in frigider si nu prea te poti hotari ce sa faci cu ele. Pentru ca savoarea consta tocmai in combinatia diferitelor sucuri si arome care, prin fierberea lor inceata, peste ore, se intrepatrund.
Atunci cand mi-a descris reteta Arjana a spus: e bine sa ai si un pic de carne.
Eu am o buna experienta cu crockpotul meu, nu cred ca exista inca echivalentul românesc al cuvântului, dar e vorba desigur de acel vas, electric , in care mâncarea fierbe incet la 100 sau 90 de grade Celsius, si deci isi pastreaza nealterate toate componentele.
Mâncarea e mai sanatoasa, chiar si aromele se dezvolta mai bine, in sfarsit , e un mod de a gati modern si sanatos.
Pentru ghiveciul nostru, patru -sase portii am folosit:
- O ceapa
- O jumatate de varza alba
- Doi ardei
- Doi morcovi
- Un pastarnac
- O radacina de patrunjel
- O felie de țelina cam de 2-3 cm , de la o țelina mare
- Doi trei caței de usturoi
- Un dovlecel
- Patru pulpe de pui
- Patru rosii
- Partea alba de la un praz
- Cam o mana de fasole verde
- O lingura de ulei
- Sare, piper
- 1-2 linguri de patrunjel verde sau marar, dupa cum preferati
Nu este necesar sa avem toate aceste legume , dar cu cat mai multe cu atat mai bine. Puteti pune si o gulie, daca vreți, important este insa, sa aveti o bucata de varza. Am curatat , taiat felii sau bucati mai mici legumele, am spalat apoi uscat si portionat pulpele de pui si am inceput sa cladesc legumele in crockpot, dupa ce am uns fundul vasului cu o lingura de ulei.
Am inceput cu ceapa, apoi morcovul, pe rand toate legumele in straturi si am sarat si piperat din cand in cand. Am strecurat intre legume si pulpele de pui. Tot alternativ am presarat verdeața, pătrunjelel verde sau/și mărarul. Eu ador combinația de marar cu varza, dar nu toata lumea e la fel ca mine.
La suprafața am avut un strat de rosii. Vasul a fost plin ochi, si fara sa adaug nici un pic de apa, cu poate ați crezut, l-am conectat, l-am programat la 100 de grade pentru 3,5 ore si apoi mi-am vazut de traba. Dupa trecerea timpului mancarea a fost gata, si aici am introdus o idee proprie care nu era in reteta Arjanei :
Am pregatit un vas termorezistent si am rasturnat tot continutul în acel vas, avand grija sa se pastreze straturile si am dat totul la cuptor pentru 30 de minute .
A fost o idee foarte buna. De fapt Sanda Marin , marea doamna a bucatarie romanesti spune aceasta: orice mancare devine delicioasa daca o bagati la sfarsit pentru jumatate de ora la cuptor .
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu