vineri, 11 aprilie 2014

Spaghetti cu creveţi şi anghinare




Nu ştiu dacă vouă vă spune ceva anghinarea, mie, până nu de mult, mi-a fost necunoscută. Acum pot să cumpăr această legumă, mult iubită în sudul Europei, în piaţă, proaspătă sau în forma ei conservată.
Faţă de plantele proaspete am oarecare rezervă, pe care, de dragul vostru, o voi depăşi cândva: nu prea ştiu exact cum se curăţă! Ştiu doar că ceea ce se foloseşte este inima acestui boboc, capătul  tijei pe care se inserează inflorescenţa. Acesta "inimă" are consistenţa guliei, iar fiartă, este delicioasă. Uşor amăruie, se potriveşte fie cu paste, fie în salată. Italienii folosesc des anghinarea, nu se sperie de procedeul de curăţat, şi găsim, în bucătăria italienească sau în cea din sudul Franţei, nenumărate reţete.
Reţeta pe care doresc să v-o prezit azi  mai are o caracteristică. Şi anume, un aport caloric destul de redus. Se potriveşte pentru, să zicem aşa, o dietă.  Ori pentru un mod de alimentaţie sărac în calorii. Întrucât sunteţi prietenii mei,     vă deconspir un secret: aş cam vrea să… slăbesc!  Fac eforturi chiar, şi… mai slăbesc, mai recidivez...aşa cum se întâmplă ...
Acum, însă, nu mai merge! Câteva kilograme bune trebuie să dispară, până în toamnă, când, ei da, voi fi soacră mare! Voi fi, dacă Dumnezeu vrea, imortalizată, alături de copiii mei, în fotografiile de rigoare...voi dori să îmbrac o rochie elegantă...deci trebuie să mă pun pe treabă! Spre norocul meu, vine anotimpul frumos, mă pot deplasa cu bicicleta, pot face excursii lungi la malul Isarei şi pot mânca multe verdeţuri....despre succese şi insuccese vă voi mai povesti...
Dar,  vorba lungă, sărăcia omului!



La această reţetă, pentru  două persoane avem nevoie de :

140 g de spaghetti sau alte paste
200 g de creveţi prefierţi
O conservă de anghinare în suc
4 roşii
O ceapă
2 căţei de usturoi
2 linguriţe de ulei
O lingură de oregano şi busuioc mărunţit sau
O linguriţă de ierburi uscate
Sare, piper

Curăţăm şi tăiem felii ceapa şi usturoiul. Tăiem mărunt roşiile, puteţi să le decojiţi, dacă preferaţi, imersându-le, câteva secunde, în apă clocotită, după care pielea se desprinde cu uşurinţă. Eu nu fac asta, din economie de timp.  Încălzim uleiul într-o tigaie antiadezivă, călim ceapa şi usturoiul, adăugăm roşiile,  anghinarea tăiată felii şi creveţii şi fierbem totul cam 10 minute. Spre sfârşit, sărăm, piperăm, după gust, şi adăugăm mirodeniile.
Fiebem în acest timp pastele, în multă apă cu sare, conform instrucţiunilor de pe ambalaj, în general 8-10 minute. Le scurgem şi le amestecăm cu legumele.
Vă rog să remarcaţi conţinutul foarte scăzut în grăsimi ! O cină uşoară, dar săţioasă.
Puteţi presăra, dacă vreţi, şi o linguriţă de parmezan!




Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu