Rimbo este o localitate mică din centrul Suediei, nu departe de Stockholm. Povestea spune că acolo locuia Ingrid, o gospodină care, din ceva motiv, a fost nevoită să improvizeze și să facă repede o prăjitură, fara să aibă timp să aștepte că aluatul sa dospească de doua ori, după procedeul clasic. Rețeta a devenit foarte populară și, inițial, prăjitura asta trebuia să se numească "chifle Ingrid". Dar pe vremea aceea, mai exact în anul 1956, oamenii nu simțeau nevoia să ajungă vedete așa că, atunci când rețeta urma să fie publicată în revista lanțului de magazine alimentare ICA, doamna Ingrid a refuzat ca prăjitura să poarte numele ei. Chiflele au fost botezate "chifle Rimbo" sau " chifle dospite la rece".
Ingrediente (pentru circa 30 - 35 chifle)
Pentru aluat:
500g faină
200g unt
3 dl lapte rece
3 linguri de zahăr (30 - 40g)
45 - 50g de drojdie
sare
Pentru umplutură (asta e partea simpatică):
150g unt
100g zahar ( de preferință zahar brun)
2 pachete de zahar vanilat
1 ou pentru uns chiflele înainte de a le băga la cuptor
Mai avem nevoie și de forme de hârtie pentru muffins.
Se amestecă cu degetele făina cu untul la temperatura camerei până se obține o masa uniformă. Se adaugă laptele rece în care s-a dizolvat zaharul sarea și drojdia. Se amestecă până obținem un amestec omogen dar nu se frământă excesiv așa cum facem, de exemplu, cu aluatul de cozonac. Aluatul trebuie sa fie destul de moale. Când ingredientele s-au încorporat, scoatem aluatul pe masa de lucru presărată cu făină, se mai frământă putin. Se împarte în două părți și se întind doua foi groase cam de 5 mm. Se împarte fiecare foaie in pătrate de aproximativ 8 x 8 cm.
Se amestecă umplutura: untul cu zahărul și cu zahărul vanilat. Se pune din această umplutura cate jumătate de linguriță pe fiecare patrat de aluat, se împăturesc capetele pătratului apăsând puțin. Se pun in formele de hârtie și se lasă la dospit timp de două ore.
Se încălzește cuptorul la 250°C (!). Când chiflele au dospit se ung cu ou bătut. Deasupra se poate presăra orice aveți prin casă: zahăr perlat, nuci sau migdale zdrobite. Eu am presărat cu zahăr tos, pur și simplu. Se poate face și glazură de zahăr care toarnă peste chifle după ce s-au copt și s-au răcit puțin.
Chiflele se coc timp de 6 - 8 minute la 250°. Daca vrei să aveți chifle moi, pufoase, nu le lăsați mai mult in cuptor. Am înțeles de la Ewa, prietena care mi-a dat rețeta, că toată arta e să lași chiflele in cuptor până la punctul la care nu mai sunt crude, dar nu mai mult de atât. Și eu am încredere în ea. Una din fiicele ei a fost "chef" într-un restaurant prestigios din Stockholm iar de curând a deschis propriul ei restaurant și brutărie/ patiserie aferentă!
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu