luni, 22 mai 2017

Tocană de miel în slowcooker





                       



                                                                             
                
 Mă pregătesc demult să gătesc un adevărat irish stew, o mâncare de legume și carne, tradițional de  oaie, așa cum se face în Irlanda. Mi s-a chiar întânplat să intâlnesc irlandezi pe care să îi intreb de rețeta lor, căte case atâtea tocane, ca în final, după o sumară trecere în revistă a unor rețete pe net, să mă hotărăsc să ma las propriului meu instinct culinar și să gătesc o tocăniță de miel fară prea multe fițe, dar pe care totuși să o fierb încetișor în vasul meu crockpot . Stiți deja, cunoașteți deja, oala aceasta minunată, invelită intr-un inel de rezistență electrică. Dacă apucă să se încălzeacă ceramica la temperatura dorită , fierbe încetișor fără intruziune din afară, căteva ore. Rezultatul este fantastic, zic eu. O carne aromată, fiartă in suc propriu, moale de ți se topește in gură ! 
Să vedem, deci, tocana noastră pe care am servit-o cu un puree de spanac și cu cartofi natur. 

1,5 kg de gulaș de miel , carne de pulpă 
2 morcovi
O bucată de țelină 
2 cepe mai măricele 
2-3 căței de usturoi
100 ml de zeamă de carne sau zarzavat, fie și din concentrat 
150 ml de vin roșu 
Foi de dafin ( 2-3) 
Bobițe de enibahar ( 2-3) 
Un vărf de cuțit de praf de ghimbir
O lingură de făină 
2 linguri de ulei
O linguriță de cimbru tocat 
Sare
Piper 

Am curățat și tăiat legumele, ceapa feliuțe, usturoiul felii subtiri. Am spălat și zvăntat carnea. 
Intr-o tigaie încăpătoare am încins uleiul, am adaugat ceapa și usturoiul și le-am lăsat să se înmoaie un pic, făra să se prăjească . Am pus apoi carnea și am amestecat in așa fel încât toate bucățile să primească un pic de culoare sau cel putin să se coaguleze proteinele lasuprafață, carnea, desigur stiți , se " albește" in contact cu căldura, si rămâne zemoasa în interior. 
Acest amestec l-am trecut în vasul de ceramică al crockpotului, am adăugat legumele, mirodeniile, lichidele ( respectiv zeama de carne și vinul ) si am pornit vasul întru fierbere pentru 4,5 ore la 100 grade celsius., cu capac, se întelege. Si mi-am vazut de trebă în timp ce, pe măsură ce bucătăria se umplea de un miros plăcut , din ce în ce mai plăcut....am pregătit spanacul și cartofii.
Spre sfârsit, am luat ca 50 ml de zeamă pe care am amestecat-o cu o lingură de făină și am turnat-o înapoi, ca să ingroș un pic sosul. În crockpot aproape ca nu este nevoie de lichid, prin fierberea înceată  legumele si carnea creează singure sosul...dar eu am mai adaugat totuși și vin...
Garnitura a fost un puree de spanac, pregătit cu smântănă, usturoi, nucșoară, sare si piper, din spanac congelat. Iar carofii i-am curățat, tăiat felii și fiert. Când i-am servit, am presărat un pic de pătrunjel verde și de sare. That's it ! 



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu