duminică, 3 decembrie 2017

Supă aromată, concentrată, de carne

                                  
Nimic impotriva zemei naționale, ciorba acră de borș. Nimic împotriva supelor concentrate de potroace, de pui, de varză acră, dar...regina reginelor în lumea supelor este și va rămâne, pentru mine, supa de carne, din carne de vită ! 
Of, inimioară...oftez sub influneța "Vocii României" emisiunea de succes pentru care renunț la orice program de vineri seara, poa să ningă , poa să plouă ! 
Deci supa de carne, aromată concentrată , carnea moale de vită , osul cu măduvă ..sau ciolanul de vițel....sunt în topul mâncărurilor preferate sus sus . Nu există ceva mai bun pentru mine. 
Mă gândesc cu bucurie că poate, dacă am noroc si vrea cel de sus, voi putea vizita în mai anul care vine restaurantul lui Plachutta în Viena unde se servește cea mai grozavă supă de carne și cel mai grozav rasol de vită de pe continent. Să faci o supă bună de vită e o artă . Mulți au încercat...Nouă ne-a reușit ! 
Si iată , dacă urmați recomandările noastre, vă garantăm succes. 
 Carmen a realizat,  spre marea mea încântare , o supă perfectă de duminică ! 
A folosit pentru 4-6 porții : 
1,5 kg de carne de vită de supă, cu os și cu măduvă 

                                                         
1,5 kg de zarzavat incluzând morcovi ( cei mai mulți ) păstârnac, rădăcină de pătrunjel, o bucată de țelină, un pic de varză, o ceapă mare. 
                                                   
     
A mai adăugat : boabe de piper, 1-2 foi de dafin, 2-3 cuișoare cu care a înpănat ceapa. 
A folosit pentru fierbere o oală minune, sub presiune, dar nu e musai. 
A spălat carnea și a pus-o să fiarbă incetișor, fără capac, in oala noastră. A adăugat sare și piper. A spumuit carnea de vreo două ori. Intre timp a curățat și spalat și tăiat in bucăți mari zarzavatul. Puteți adăuga, dacă vreti și o gulie. 

   
A plasat zarzavatul la carne și a închis oala. Dacă nu aveți una, folosiți o oală mare, ideal cu fundul mai gros, și lăsați totul să fiarbă încetișor, fără clocote. Cu cât va fi mai încetișor, va fi supa mai clară ! 
Carmen a adăugat și ceapa cu coajă cu tot, împănată cu cuișoare. Ce idee inspirată ! De asemenea foi de dafin, vreo două. 
                                                      
  
Fierbem, fierbem, avem răbdare, vedem de legume, iar dacă sunt fierte le scoatem și le plasăm intr-un castron.

   
 Lăsăm supa să mai fiarbă până e carnea moale ca untul. Atunci e și ea gata, aurie, clară si fierbinte. O lăsam să se răcească, o eliberam, dacă vrem , de  grăsimea excedentară. 
                                             
   
   
Servim apoi, reincalzind-o, cu zarzavaturi, tăiței subțiri sau  găluște de griș și carne. 
Carnea, de altfel, e foarte bună cu sos de hrean, sau de mere, sau de usturoi , sau de muștar ! 
Vă doresc o minunată supă de duminică ! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu