sâmbătă, 21 martie 2020

Papanași ( o rețetă modificată )




Trebuie să vă spun că în ultimul timp nu sunt mulțumită cu tipurile de brânză de vacă pe care le găsesc în magazine. Nu imi place nici gustul, nici consistența . Am incercat tot felul de variante , in  utie sau în ambalaj de unt...degeaba. Nimic nu seamănă cu brânza de vacă pe care și soacră mea si mama o  umpărau la piață, adusă de șvăboiacele din jurul Timișorii in tifon. Brânza aia era un pic granuloasă avea o consistența de putea fi tăiată cu cuțitul, era un pic acrișoară și grasă . 
Eu nu stiu cum se face brănza de vacă, sau dacă am stiut, am uitat. Cert este că laptele zi așa zis proaspăt nu se mai acrește. Și brânza de care vă vorbesc se potrivea perfect pentru papanași . Aceste variante actuale, nu prea. Papanașii sunt ori prea tari, ori prea moi,  e mai, mi-a pierdut tot  heful să îi mai gătesc, mai ales că imi aud, fără exceptie: daaa, ok..dar nu ca papanașii făcuți de nagymama. 
Dar nu demult, intr-un filmuleț pe youtube am văzut o metodă originală de a face, să zicem, un fel de brânză . Am incercat, mi-a plăcut ce a ieșit și am folosit "preparatul " la papanași .
In afară de asta am mai introdus mici schimbări, eu zic, interesante. Le puteți încerca si voi, dacă vreți . 

  • 1 kg de iaurt grecesc cu 10% grăsime 
  • 2-3 ouă 
  • 100 g de făină 
  • 50 g de gris 
  • Un vârf de cuțit de sare
  • O lingură de zahăr 
  • 150 g de pesmet 
  • Un plic de zahăr vanillat
  • 2 linguri de zhăr praf
  • 2-3 linguri de nuci sau alune măcinate (migdalele sunt prea amare ) 
  • Ulei pentru prăjit pesmetul

Cu o seară inainte turnăm iaurtul intr-o sită în care am plasat un servet curat de bumbac nu prea dens țesut . Plasăm sita deasupra unui recipient si lăsăm să se scurgă lichidul peste noapte . Vă veți mira de cantitatea de zăr și de ceea ce obținem. Un glob comlact de brânză garasă foarte gustoasă . O puteri folosi la cheseekake, la umplut clătite, la taiței cu brânză . Nu mai aveți nevoie de smântână sau frișcă.
Eu am folosit acest iaurt scăzut să fac papanași . Am să mai lucrez la acest procedeu, am să incalzesc ușor iaurtul inainte, vă voi relata rezultatul. S-ar putea să fie chiar mai bine .
Am obținut cam 500 g de brânză pe care am amestecat-o cu cele două ouă, cu un pic de sare, zahăr, apoi făină și gris. Am amestecat bine să se omogenize complet si am lăsat compozitia sa se odihneasca cam 20 de minute . În acest timp se întâmplă ceva cu faina, nu mă întrebati ce, e bine așa, iar grisul absoarbe din umiditate si crește în volum. 
Am pus într-un vas cu diametru mare multă apă la fiert, cam 2 l, am sărat apa , si când a dat în  locot am tăiat cu lingura găluste pe care le-am fiert chiar câteva minute bune după ce s-au ridicat la suprafață.
Între timp prajim pesmetul in ulei, si când are o culoare aurie adăugam zahărul vanilat, zahărul praf și cele două linguri de nuci măcinate. 
Scoatem papanasii, îi scurgem bine si ii învârtim în pesmet. 
Sunt cel mai buni dacă îi servim proaspeti . 
Sper să vă placă !

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu