vineri, 10 februarie 2012

Käsespätzle sau găluşcuţe cu brânză







Gusulita:

Arjana, ştiţi doar, verişoara mea, şi Mioara, prietena mea bună, care vă răsfaţă uneori cu specialităţi suedeze, au multe lucruri în comun. Amândouă iubesc animalele, au acasă căţei şi pisici, amândouă grădinaresc cu mare plăcere, sunt nişte mămici grozave, şi le mai leagă pasiunea pentru Käsespätzle. Da, aţi auzit bine, amândouă se entuziasmează pentru această mâncare, un soi de găluşte cu brânză, foarte popular în sudul Germaniei, în Austria şi în Tirol.  De fiecare dată când mă vizitează una din ele..., mă străduiesc să-i fac pe plac şi pregătesc o porţie zdravană. Aşa a fost şi de data aceasta...



 Important este, la această reţetă, să avem o sită cu ochiuri foarte mari, prin care să trecem masa de aluat, sau să avem răbdarea să tăiem galuşcuţe minuscule cu cuţitul şi să respectăm, la aluat, proporţia dintre făină şi ouă. Atunci vom realiza un fel de mâncare foarte gustos. Vă invit să încercaţi !

Pentru 4 porţii:

5 ouă
400 g făină
50-100 ml apă
sare
50 g unt
300 g caşcaval gen Emmentaler


un vas încăpător pentru fiert
o presă de spätzle sau o sită cu ochiuri mari
o formă mai înaltă pentru cuptor

Amestecăm făina cu ouăle, sărăm  şi adăugăm, puţin câte puţin, apă, până obţinem un aluat destul de vârtos, care, însă, poate fi trecut prin sită cu ajutorul unei spatule de lemn. Între timp, punem 2-3 litri de apă la fiert. Trecem aluatul prin sită, deasupra oalei cu apă clocotită, şi fierbem galuşcuţele obţinute, pe rând, până se ridică la suprafaţă, le scoatem şi le aşezăm într-o formă înaltă, unsă cu unt, un strat de Spätzle, un strat de caşcaval ras, din când în când puţin unt, ultimul strat fiind caşcaval. Dăm la  cuptor pentru 20 de minute. Putem presăra frunză de pătrunjel tocată mărunt, sau ceapă prăjită crocant. Servim cu o salată de roşii sau cu o salată verde.

Spätzle fără caşcaval sunt o minunată garnitură la o tocaniţă de carne !







Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu