vineri, 31 august 2012

Ghiveci de vinete






Vă propun o mâncare de vară, a cărei rețetă am primit-o de la mama. Este, de altfel, spune ea, o rețetă clasică din bucătăria românească,  ce apare și în celebra carte a Sandei Marin.
Poate constitui un fel principal, dar și o garnitură ușoară la friptură.
Mama a gătit-o în vacanța pe care părinții mei au petrecut-o la noi, la Munchen. Mie mi-a plăcut mult, de aceea doresc să v-o prezint și vouă.

Pentru 6 peroane avem nevoie de:

2 vinete potrivite
1 kg de roșii coapte bine
6 ardei grași
3-4 cepe
2 căței de usturoi
Frunze de mărar, de pătrunjel și de țelină
Sare
75-100 ml de ulei de masline

Tăiem vinetele, cu coajă cu tot, în bucăți mai mari, care se se opărăsc în apă sărată. Se pun la scurs, pe o scândură. Roșiile se taie și ele, la fel ardeii și ceapa.
Într-o cratiță de vreo 3 litri se pune jumătate din cantitatea de roșii, apoi ceapa, feliile de ardei, vinetele și, la sfârșit, cealaltă jumătate din cantitatea de roșii. Se adaugă usturoiul pisat și verdețurile tocate marunt și se drege totul cu sare. Se fierbe, sub capac, la un foc mic, fără a se adăuga apă. Când legumele sunt aproape fierte, turnăm 75 ml de ulei de măsline și se mai lasă un pic pe foc.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu