Motto: Mâncăcioşi din toate ţările, uniţi-vă ! Bucătăria este pentru mine un spaţiu simpatic, în care ne adunăm toţi, familia mea şi prietenii mei. În această bucătărie virtuală, doresc să tăifăsuim, să schimbăm reţete şi impresii fel de fel. Într-un cuvânt, să ne simţim bine împreună.
Etichete
- aperitive si snackuri ( 56 )
- Băuturi ( 3 )
- carne ( 83 )
- ce v-ar putea interesa ( 18 )
- ce-am mai vazut ( 19 )
- ciuperci ( 1 )
- cuvint de inceput ( 1 )
- gemuri si dulceturi ( 10 )
- Gemuri și alte conserve ( 7 )
- in vizita la Gusulita ( 12 )
- legume si zarzavaturi ( 75 )
- muraturi si alte conserve ( 22 )
- orez ( 2 )
- Paine ( 6 )
- paste si alte aluaturi ( 16 )
- pe unde am mai umblat ( 2 )
- peşte ( 31 )
- Prajituri si alte dulciuri ( 203 )
- preparate cu oua ( 8 )
- retete ale bucatarilor celebri ( 13 )
- rețete de sărbători ( 1 )
- salate ( 12 )
- Sirop ( 1 )
- sosuri ( 3 )
- supe si ciorbe ( 48 )
- vanat ( 2 )
miercuri, 5 septembrie 2012
Impresii din cămara Arjanei 1. Conservă de fasole verde
Îmi aduc aminte cu plăcere de agitația constructivă, ca zumzăiala unui stup de albine, ce caracteriza un început de toamnă, cu ani în urmă.Toate prietenele și colegele mele erau cuprinse de febra pusului de conserve pentru iarnă. Puțină lume avea grădină proprie, dar piața era îmbelșugată și toată lumea venea acasă cu plasele doldora de ardei, gogoșari, roșii și vinete, castraveți și ce se mai găsea, baza murăturilor, a zacuscăi și a bulionului...iar " pusul pe iarnă " era o necesitate....
După o vreme, cam o lună, colegii mei se întrebau unii pe alții: "Le-ai pritocit, Ioane ?", referindu-se la butoiașul cu murături combinate aflat pe balconul apartamentului de bloc...
Aceste amintiri mi-au fost sugerate de scrisoarea Arjanei. Ea îmi relata ce plănuiește să pună pentru iarnă și îmi trimitea o poză din cămara ei, foarte bine asortată...
"Fiindcă e vremea conservelor, zice Arjana, îți trimit una de fasole verde, pe care am făcut-o zilele trecute. Dacă reușesc să mă aprovizionez, o să mă gândesc apoi la un compot de mere, la o dulceață de struguri cu nuci, la un compot de pere și struguri, la un chutney de mere. Toate aceste rețete m-au inspirat. Vor urma murăturile mele tradiționale, gogoșari cu struguri, zacuscă de ciuperici...”. Ei...ce de bunătăți, mi-am zis. Și m-am hotărât să inițiem o mică serie, în care Arjana să vă prezinte unele
din proviziile ei !
Iată prima rețetă:
Cantitățile necesare pentru 9 borcane a 800 de ml:
5 kg de fasole verde din soiul verde sau galben
10 ardei
1-2 kg de roșii decojite
Patrunjel verde
4-5 cepe
Sare
Piper
200 ml de ulei
Se curăță, se spală și se rupe în bucăți fasolea, se fierbe 2-3 minute în apă clocotită, apoi se scurge. Ardeii și ceapa se curață și se mărunțesc. Roșiile, de asemenea. Într-o cratiță de dimensiuni potrivite se pune uleiul, iar apoi, stratificat, legumele. Adăugăm sare și piper după gust. Cratița se introduce în cuptor și se lasă la foc potrivit cam două ore. Când considerăm că e aproape gata, adăugăm și pătrunjelul verde tocat. Umplem cu grijă borcanele cu această compoziție și le lăsăm, la cald,"în perne", până a doua zi.
Această fasole verde, dreasă cu usturoi sau nu, rece sau caldă, e o variație în meniurile de iarnă. Pregătirea ei nu necesită nici un efort: Se scoate din borcan și e gata de consumat. Vă doresc succes.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu