duminică, 19 august 2012

Povestea unei tocane de ied ( Kecskegida Pöröklt)




Cred că ați observat , dragii mei, că am lipsit o bucată de vreme. Ei bine, am fost în vacanță. Am fost în Italia,
 am văzut locuri încărcate de istorie , am stat pe plajă, am mâncat tot  felul de specialități ale Peninsulei
în zona ei estică, am băut vinuri bune, într-un cuvânt, a fost un concediu relaxant și care m-a și inspirat în același timp.
Am venit plină de planuri, am adus cu mine impresii, fotografii și rețete, și sper ca, în lunile ce urmează,
 să ne bucurăm cu toții de ele.

 La o săptămână, am plecat din nou câteva zile. A fost o călătorie în spațiu,  dar mai ales  în timp, pentru o întâlnire cu prieteni vechi și dragi.

Întâlnirea a avut loc în dulcele plai secuiesc, la poalele Carpaților,  într-un mic colț de rai,
pe malul unui lac, la casa de vacanță a prietenilor mei, cu o curte largă , arena petrecerii noastre.

Știți și voi, cu siguranță,  cum e să te reîntâlnești, după  40 de ani. Râzi și plângi , și ești cuprins de bucurie și de duioșie și uneori de o imensă tristețe...Și ai vrea sa refaci atmosfera și să rechemi vremea  care nu mai poate fi adusă  înapoi. Și totuși....pe măsură ce se lasă seara,cântă muzica, curge vinul, spiritele se încălzesc, aluneci în iluzie...
Nu, nu vreau să vă plictisesc cu  efuziuni sentimentale, dar, la această întâlnire, unde am schimbat amintiri, fotografii, cadouri și îmbrățișări,  am mâncat cea mai formidabilă tocană de ied a vieții mele, kecskegida pörkölt.
Au gătit-o băieții la ceaun.
Să vedem , deci, ce treabă au făcut:
Iedul sacrificat a fost păstrat  o noapte și o zi in beci. "Carnea  proaspătă trebuie să se odihnească " , mi- a împărtășit din  priceperea lui , maestrul bucătar. 
Au  tranșat apoi iedul, au ales bucățile potrivite de tocană, carnea de la spate și omoplat, gâtul, coastele,  păstrând pentru friptură pulpele. 
Responsabilul cu focul a pregatit vatra în curte și a alimentat mereu focul. 
Fetele au curățat și mărunțit o  cantitate apreciabilă de ceapă, (vreo cinci cepe și câțiva căței de usturoi) care au ajuns în ceaun, la un foc vesel, împreună cu grăsimea, până s-au înmuiat puțin, fără a căpăta culoare. Apoi marele maestru bucătar a adăugat carnea , boiaua, un pic de apă,  mai multe feluri de ardei taiați felii 
(capia, gogoșari, ardei verzi) și a lăsat totul să clocotească încetișor, la foc  mic, vreo oră bună. A adăugat sare, piper, cimbru, cimbrișor, măghiran, foi de dafin și alte  mirodenii, care vor rămâne secretul acestei  rețete. A supraveghetat cu grijă fiertura, gustând-o din timp în timp, până a primit consistența și aroma  potrivite. Spre sfârșit a mai adaugat  trei roșii coapte la soarele acestei lungi veri fierbinti.  

A venit apoi momentul festiv în care a declarat: E gata !
Îmi pare rău că nu ați fost acolo, să puteți savura acel moment, pe care  umila mea pană nu îl poate 
descrie în toată bogăția lui. 

                                              
Am inceput petrecerea cu o dușbună de palincă veche de 20 de ani, adusă de profesorul de filozofie. Am gustat apoi niște brânză de capră și sardele preparate de gazda noastră, cu ptele din lac.  A urmat tocana....         
Deliciul culinar a fost întregit de cartofi fierți, celebrii cartofi din secuime, și de murături  făcute în casă . 
 " Importante,  murăturile",  aud in gând vocea prietenului meu, bucătarul și, de ce să nu zicem, maestrul de ceremonii al acestei petreceri. Castraveți murați de vară , acriți  la soare, cu pâine, aromati cu foi de vișin, cimbru, mărar, foi de vița.. Varză acrită , tăiată fidea, cu mărar, cimbru și hrean .Murături combinate cu pepeni verzi , verdețuri si castraveți,  trimise de Delia. 
 Și -mi mai amintesc, nu în ultimul rând, vinul,  formidabilul vin de Ciumbrud, ales cu necontestată pricepere și pasiune de maestrul chelar. Vinul, fară de care am fi fost mulțumiți  si sătui,  poate, dar nici pe departe așa de veseli...
Ei da, diferitele vinuri , toate excelente, care au curs la această petrecere, ar merita  o postare în sine !

Sper că vă lăsați tentați de o astfel de aventură...Și - pe curând !





Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu