luni, 14 septembrie 2015

Papricaș de pui cu găluștePapricaș...de la paprică...adica boia, care e fără discuție un ingredient absolut necesar, si care și dă cuoarea roșiatică, minunată ! Această mâncare a fost mulți ani măncarea preferată a copiilor mei. Intre timp nu mai stiu dacă e așa, copii nu mai sunt copii, au viața lor, gusturile lor, dar eu continui să mai gătesc din când încând, la prânzul de duminică, papricaș de pui. De cele mai multe ori am succes, pentru că, da, în felul în care îl gătesc eu, e foarte gustos. Azi a mâncat, sau, să zicem așa, s-a întâlnit prima oară cu acest gust,  nepoțelul meu Leonard care nu demult a implinit 2 anișori. A venit vremea să guste din mâncărurile gătite de buni...
Azi am folosit pulpe de pui, pulpa de jos, și am mai făcut mici schimbări la sos. De exemplu nu am folosit făină, am trecut totul prin blender . Mi-a plăcut rezultatul. A ieșit ceva grozav de apetisant.
 M-am gândit să povestesc și vouă cum am procedat. Garnitură au fost găluscuțe de făină, așa zisele " spätzle" . Vom vorbi și despre ele la timpul potrivit.
Pentru 6 persoane :
8-10 pulpe de pui din partea de jos, copane.
2 cepe măricele
Un ardei
O roșie
O linguriță de boia
100 ml de smântână dulce
100 -200 ml de apă
Sare
O linguriță de cimbru uscat
Frunze de pătrunjel
2-3 linguri de ulei

Pentru găluște :
400 g de făină
4 ouă
50-100 de ml de apă
Sare
Piper

Am curățat ceapa si am dat-o pe răzătoare , pentru că am vrut să am un sos cât mai fin. Apoi am
spălat și mărunțit ardeiul și roșia. Am incălzit uleiul intr-o tigaie de tuci ( cu care imi place să lucrez) 
Am călit ceapa, fără să se coloreze, am adăugat ardeiul mărunțit apoi pulpele de pui. Am lăsat totul să se rumenească câteva minute după care am adăugat puțină apă. De fiecare dată când a scăzut prea mult am mai adăugat un pic de apă si am fiert totul o jmătare de oră, până s-a pătruns carnea.
 Dacă pulpele de pui  sunt foarte fragede,  ajung și douăzeci de minute.
Am asezonat cu sare, o linguriță de cimbru am adăugat roșia tăiată,  am turnat smântâna. Am scos carnea, am omogenizat sosul cu blednerul, pănă am obtinut o textură păstoasă, si abia acum am adăugat o jumătate de linguriță de boia. Boiaua trebuie adăugată la sfârșit pentru că prin fierbere se amărește, și nu mai rămâne  aroma proaspătă pe care o dorim. Am pus din nou carnea în sos și am ținut la cald, fără sa mai fierb. 
Pentru găluște :  Intr-un vas incăpător am plasat făina, ami încorporat pe rând ouăle și atâta apă, atât cât să putem lucra aluatul. Cât mai puțin posibil.  Am fiert cam 2 litri de apă cu sare, și am pregătit găluscuțele trecând porții de aluat printr-o sită specială cu găuri foarte mari. Dacă nu aveți, le puteți rupe cu o lingură sau cu un cuțit. 
Sunt gata când apar la suprafață. Le-am strecurat, tot porționat, și am adăugat o nucă de unt. A fost garnitura ideală. 

Ce este altfel ? 
-ceapa dată pe răzătoare
-sosul fără făină
-boiaua adăugată la sfârșit Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu