sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Beef Wellington





 Despre  originile acestei reţete, mândria bucătăriei englezeşti, bucătărie pe care o cunosc foarte puţin, există mai multe legende. Una spune că da, ducele de Wellington, marele învingător de la Waterloo, ar fi consumat această friptură, tacticos, după ce l-a biruit pe Napoleon. 
Alta susţine că numele e dat de culoarea cărnii, ce se aseamănă cu aceea a cizmelor ducelui....
Nimic nu poate fi demonstrat, doar că preparatul acesta, scump, rafinat, laborios, nu este, vai, o creaţie englezească, ci o variantă a reţetei frantuzeşti  "Filet de boeuf en croute" , un muşchiuleţ de vită învelit într-un piure (duxelle) de ciuperci, apoi într-un aluat de foietaj şi dat la cuptor! 
 Vă recomand, înainte de a-l executa, să vă uitaţi pe You Tube la micul film realizat de cunoscutul bucătar Gordon Ramsey.

Arjana a luat taurul de coarne.




 Ingrediente: 

1 kilogram mușchiuleț de vită 
500 g ciuperci 
 8 - 10 felii de șuncă de Parma
 muștar,  daca se poate, englezesc
 500 grame aluat foietaj (aluat franțuzesc)
 un ou întreg 
1-2 caței de usturoi 
un pahar de vin alb 
sare de mare și piper negru
 ulei de măsline extra virgin 

 Se încinge cuptorul la 180˚C.
Se condimentează mușchiuleţul cu sare de mare şi piper negru proaspăt
 măcinat.  Se prăjeşte carnea, pe toate părțile, într-o tigaie, cu ulei de măsline. Se lasa carnea sa se odihneasca. In acest timp, pregatim pasta duxelle.Se pun ciupercile și usturoiul într-un blender. Se încinge o tigaie în care se adaugă pasta de ciuperci, se adaugă  vinul si se lasă să se evapore tot lichidul.
 Pe o folie de plastic se întind feliile de șuncă, peste care se întinde pasta de ciuperci. Se unge muschiulețul cu muștar și se așază peste pasta de ciuperci. Se rulează în folie și stă la frigider circa 30 de minute.
Se întinde aluatul de patiserie, se pune pe mijloc bucata de carne,  se unge aluatul cu ou bătut, se înveleşte carnea și se închid bine capetele. Se unge și la suprafata cu ou bătut, se crestează cu lama aluatul, şi se lasă în cuptor 35 - 40 de minute.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu