Cu ani în urmă singurele bucate ce le știam eu a fi făcute din dovleacul galben erau dovleac copt și ștrudel cu dovleac. Deci, ceva dulce. Se și potrivește bine, zic eu. Dar când am ajuns în Germania am constatat că aici dovleacul se folosește drept acritură, pregătit într-o zeamă acrișoară, și în felul acesta se consumă lângă carne, sau se prepară din dovleac o supă cremă. Am intâlnit și gnochi cu dovleac si spätzle cu dovleac, deci o multitudine de feluri de a integra dovleacul in meniul zilnic. Si de ce nu? Crește ușor, e hrănitor, se ține bine dacă e păstrat în loc uscat și dacă nu îl ciupește frigul... Intre timp ne-am familiarizat toți, zic eu, cu aceste preparate. Ba chiar v-am oferit, la sugestia prietenei mele mai tinere Anita, o salată de toamnă cu nuci, struguri, telemea și bucățele de dovleac copt. O bunătate !
Azi Arjana este cea care iși desfășoară fantezia și prepară pentru voi o tocăniță de carne într-un dovleac. În acest caz dovleacul este nu numai aliment ci și recipient, ha, ha! Puteți folosi unul mai mare, ca apoi, la servit, să radeți de pe pereți pulpa care poate constitui garnitură, sau puteți folosi dovleci mici; iată un mod original de a-l servi fiecăruia, direct în farfurie. Asta îmi amintește cum, cu ani în urmă, am mâncat într-o osterie dint-un sat de munte din Toscana, un risotto fenomenal servit într-o roată de cașcaval, respectiv în coaja unui cașcaval. Acela va rămâne risotto-ul vieții mele!
Dar mai bine să vedem despre ce este vorba în cazul tocăniței noastre. Pentru 4 porții avem nevoie de următoarele ingrediente :
1 dovleac de prăjitură (de dimensiune convenabilă) sau 4 mai mici
500 grame carne de porc
1 piept de pui
200 grame cârnați (sau afumătură)
1 pahar vin
2 morcovi
1 ceapă
2 – 3 căței de usturoi
1 ardei
2 – 3 roșii
sare
piper
boia
3 linguri ulei
Se curăță legumele. Se călesc ceapa și usturoiul în ulei, 3 – 4 minute. Se adaugă morcovii
tăiați rondele, restul de legume, carnea și afumătura. Se condimentează, se completează cu un pahar de apă și se lasă la fiert. Când e aproape gata se pune vinul și se mai lasă să dea câteva clocote.
tăiați rondele, restul de legume, carnea și afumătura. Se condimentează, se completează cu un pahar de apă și se lasă la fiert. Când e aproape gata se pune vinul și se mai lasă să dea câteva clocote.
Se spală bine dovleacul și se taie un capac, se curăță de semințe. Se mai pot tăia cubulețe din dovleac, care se adaugă în tocană. Se toarnă tocana în spațiul din interior și se coace aproximativ 45 minute. Când se servește, se rade și din miezul dovleacului.
Foarte bun și foarte arătos fel de mâncare !
Nu vă rămâne decât să încercați !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu