Exista multe variante, in general cu o baututra alcoolica, fie ea șampanie sau vin spumos, vin alb sau limoncello.
Azi am incercat o varianta cu un vin licoros, și anume cu vin de Madeira .
Am avut o sticla acasă, cumparată, da , pe insula verde din mijlocul oceanului, pe care se produce acest vin de desert, cu grijă , de sute de ani. Englezii au avut monopol, și chiat una din cele mai mari firme este a unei vechi familii englezesti. Am avut plăcerea , eu și prietena mea Vicky, să participam la o prezentare a procesului tehnologic, să degustam diferite soiuri si să cumpărăm ce vrem.
De atunci, la mine in vitrină se alfa o sticla din care gust cu incantare în clipe de răsfăț.
Acest vin l-am folosit pentru pregătirea, relativ spontană de Zabaione .
Cadru : duminica pe la pranz, bucătărie
Intrebare: ce desert ?
Situație dată : lapte, nu , frișca , nu, inghețata in frigider, nu !
Idee : un desert fără lapte, fără frișcă, fără copt, fără grăsimi !
Răspuns : Zabajone !!
Pentru patru, cinci porți avem nevoie de :
125 g zahăr
125 g de gălbenușe , echivalentul a 6 gălbenușe medii ca mărime
100 ml de vin licoros, Marsala sau Porto sau Madeira
Amestecăm cu telul ouăle cu zahărul până amestecul se omogenizează bine, turnăm puțin câte puțin lichidul, vinul de Madeira, pe care l-am măsurat în prealabil.
Punem pe foc o oală cu apă, incălzim apa la 85-90 de grade, scurt sub punctul de fierbere.
Punem bolul cu amestecul dulce alcoolizat desupra si cu acelasi tel batem încet, cu grijă, fară să aerăm prea tare crema noastra . Cam 15 minute. Observăm că creste in volum si se ingroașă .
Nu folosiți, vă rog, robotul. La viteză prea mare crema are prea mult aer și cade atunci când o turnăm în pahare, se separă intr-un strat de spumă și pe fund un lichid. Acest lucru nu are voie sa se intâmple, și nici nu se intâmplă daca o batem încet cu telul.
Când avem consistența dorită, o turnăm în pahare.
E bună și caldă si rece !
Succes!
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu