duminică, 26 ianuarie 2020

Prajitură cu fructe confiate








Aceasta prajitura are o poveste.  Ea incepe in lungi seri de iarna, in catune din Alpii tiroezi sau elvetieni, cand singurele fructe erau cele uscate din toamna, cand alte merinde proaspete nu prea mai erau, doar ceva faina si niste miere, si caind, in ajunul Craciunului , in plin post,  se incropea aceasta , sa ii zicem, prajitura, care se numea Klezenbrot, sau Birnenbrot. Kletzen fiind feliile de pere uscate. Klezenbrot este si azi o specialitate locala apreciata, in Tirol si in Elvetia.

Iar pentru ca lumea, in definitiv, e mica , reteta a ajuns la sasii din Transilvania, si a fost data mai departe din gura in gura, sub acest nume, Klezenbrot, care, intre timp, si-a pierdut intelesul.
 Verisoara mea, Arjana,si coautorea acestui blog a locuit in copilarie si in adolescenta impreuna cu o familie.intr-un aprtament in Timisoara, nu domn si o doamna, in varsta, iar domnul fusese pe front in al doilea razboi mondial. Da, erau oameni in varsta. Si aceasta era prajitura, hranitoare si consistenta,  pe care sotia lui i-o trimitea. Pot sa imi inchpui ca era o mana cereasca pe langa ratia pe care soldatii o primeau, si mai pot sa imi inchipui ca o inpartea cu camarazii lui. 
Prajitura era ceva care „se tinea „ mult timp, chiar saptamani si luni si ajungea mai stii pe unde, la Nistru sau poate mai departe.
Omul nostru s-a Intros de pe front ,unul din fericiti, multe nu mai stim, doar ca reteta s-a pastrat peste timp, probabil ca a castigat in Ingrediente, iar Arjana o pregateste mereu cand merge la ski. Sa aiba o bucatica dulce cand se intoarce de pe pista .
Nu stiu daca ii veti da aceeasi utilitate. E buna, are ciocolata, are multe fructe confiate se se potriveste in seri de iarna, cate  o feliuta, se intelege. Dar care e problema din moment ce se pastreaza asa bine ? 

Ingrediente pentru umplutură
- 125 grame caise confiate;
- 125 grame merișoare confiate;
- 125 grame ananas confiat;
- 125 grame prune uscate;
- 125 grame stafide;
- 125 grame curmale;
- 125 grame smochine ;
- 150 grame de nucialunemigdale mărunțite (înfuncție de preferințe);
-1-2 borcane de 300  de g de gem mai consistent (vișinegutuiportocale)
300 grame de ciocolată mărunțită.

Se pot folosi orice fructe doriți, nu este obligatoriu sa fie  toată lista. Se amestecă seara și se adaugă 50 ml de rom. A doua zi se adaugă 125 grame de făină și se amestecă  se omogenizeze.

Aluat
- 350 grame făină;
10 grame drojdie uscată;
- 100 unt
- 0 lingura de zahar
- doua galbenusuri;
- doua linguri de smantana groasa

Se face un aluat mai tare, dacă nu e destul de elastic se mai adaugă un pic de lapte . Se împarte în patru părți și se intinde subtile o foaie dreptunghiulară. Compozitia consistenta de fructe se intinde pe o latura, si se acopera cu restul de aluat.  Aceste patru suluri se ung  cu albuș și se coc la 160 de grade cam 30-35 minnte.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu