miercuri, 13 iunie 2012

Gelee de soc si o invitaţie la concurs


Iunie. Cireşar, cum o numeau bătrânii. Ce lună minunată! Îmi traversează amintirea un distih din Lucian Blaga: “Iunie este/ verde poveste...”. Şi, în acest peisaj edenic, se dezlănţuie-n soare, pretutindeni, miracolul florilor şi al fructelor: crini, platani, cireşe, căpşuni. Şi câte alte frumuseţi!...Pentru mine, şi socul face parte din vedetele lui cireşar. Oriunde mergi, în grădini şi în parcuri, te întâmpină parfumul socului şi te încântă tufele acoperite de flori.
De aceea mi-am zis să vă invit la o competiţie amicală. Concret: Haideţi să punem la cale o seamă de reţete pe bază de soc. Băuturi, deserturi, cum doriţi. Îmi trimiteţi aceste oferte, titlu si imagine, publicate pe blogul propriu sau nu, la adresa: gusulita@gmail.com, iar eu le voi posta. Vom alege apoi una dintre ele, pe care o voi premia cu o mică atenţie.
Dacă nu aveţi un blog culinar, realizaţi reţeta, o trageţi în poză şi îmi trimiteţi titlul şi fotografia.
În cazul în care posedaţi un blog, vă rog să o postaţi cu un link spre "Bucătăria lui Guşuliţă".

Ar fi splendid să participaţi în număr cât mai mare!
Vă aştept până la sfârşitul lunii.În 30 iunie voi afişa imaginile şi titlurile.

Gazdă şi iniţiator fiind, încep eu, cu o reţeta ce m-a cucerit, şi care a avut un debordant succes la cei dragi mie.

Gelee de soc
Iată reţeta:

3 mâini flori de soc
800 ml suc de mere natural, dacă se poate, nefiltrat
500 g zahăr pentru dulceaţă - Gelierzucker

După ce, într-o agreabilă plimbare, am ales florile, le sortăm, le alegem, le debarasăm de eventualele insecte, le tăiem niţel codiţele, dar nu le spălăm. Evităm recoltarea florilor din vecinătatea arterelor foarte circulate, spre a nu ingera  noxe o dată cu deliciosul gelee...
Punem florile într-un recipient, turnăm deasupra lor 800 ml de suc de mere şi lăsăm vasul, acoperit, peste noapte, la loc răcoros. A doua zi, filtrăm amestecul, printr-o sită deasă, sau printr-o bucată de pânză curată, şi punem zeama la fiert cu zahărul acela special, de dulceţuri. Cred, de altfel, că ar merge şi cu zahăr normal, trebuie fiert probabil mai mult, dar eu nu am încercat. În cazul nostru, fierbem scurt, 5-10 minute. Când lichidul începe să se închege, îl turnăm, fierbinte, în borcanele pregătite în prealabil, spălate, sterilizate (eu le usuc în cuptor la 100 de grade), şi aşteptăm să se răcească.

                                                        
Vom obţine un gelee parfumat, de culoarea chilimbarului! Şi de fiecare dată când îl veţi gusta, vă veţi aminti de lumina acestei luni. Aţi observat ce scurtă e noaptea?
Vă invit cu drag să participaţi!

Un comentariu :

 1. Salut,

  Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
  Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

  Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

  Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

  Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

  Toate cele bune,

  Vincent
  Petitchef

  RăspundețiȘtergere