marți, 12 iunie 2012

Supa cu varză de China şi tăiţei de orez



Ai noştri tineri....au o slăbiciune pregnantă, sau, ca s-o spun pe sleau, au făcut o adevărată pasiune pentru mâncărurile provenite din Extremul Orient. Restaurantele, fast food sau nu, de acest gen răsar precum ciupercile după ploaie şi tot ce este tailandez, chinezesc sau japonez are mare căutare!
Ai noştri tineri... Ar da oricând sarmaua strămoşească pe o porţie de “Nasi Goreng”, ori ar renunţa cu usurinţă la friptura de duminică pentru un “Running sushi”. Drept care mămicile se adaptează şi se străduiesc să le facă pe plac. Şi, cu mâna pe inimă, multe din aceste specialităţi sunt chiar gustoase, nu-i aşa? Au, totodată, avantajul că se gătesc rapid, în practicul Wok, că apelează la o cantitate apreciabilă de legume crocante, ca să nu mai vorbim de orezul atât de sănătos... În plus, ne cuceresc uneori şi pe noi, ăştia mai maturi, cu o paletă largă şi inedită de arome.

Mioara vă propune o piesa de rezistenţă din repertoriul ei oriental: supa cu varză de China şi tăiţei de orez, care are mare succes la mici şi mari. Eu însămi l-am văzut pe Dănuţ, feciorul mezin al Mioarei, vârându-şi năsucul în oală şi mormăind încântat: “Mmmmm, bună supa asta!”...
Surprindeţi-vă şi voi familia cu o asemenea specialitate, fiţi şi voi "pe val"!

Pentru 6 persoane:

o varză de China
150 g ciuperci Shiitake, sau, dacă nu găsiţi, ciuperci  negre uscate chinezeşti, ori ciuperci champignon brune
200 bacon afumat fără multă grăsime
o ceapă nu prea mare
100 g tăiţei de orez
4-5 linguri sos de soia
oţet de orez, sau, dacă nu aveţi, aceto balsamico, alb
1-2 linguri ulei de susan
                                                                                                                             
Se încinge uleiul într-o oală de 3-4 l, în acest ulei se căleşte ceapa tăiată fin, se adaugă baconul, şi el feliat cu fineţe, şi apoi ciupercile mărunţite. Toate aceste ingrediente se călesc 2-3 minute, se toarnă peste ele cam 2 litri de apa ce poate fi fiarta in prealabil si apoi se adaoga varza de China, tăiată, şi sosul de soia. Varza aceasta necesită un timp de fierbere de 10-15 minute. La sfârşit, după ce am luat oala de pe foc şi am adăugat tăiţeii de orez, care nu trebuie fierţi, dregem totul cu sare şi oţet.




,

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu