Eu sunt, o spun cu toată seriozitatea, ceea ce se cheamă un culegător. Am rămas, deci, cred, mental, în faza aceea de dezvoltare a omenirii când semenii noştri adunau şi consumau ceea ce le dădea natura. Sau, poate, am nostalgia Grădinii Eden...De ce spun toate acestea? Pentru că îmi produce o plăcere copilărească să culeg tot ce se poate mânca, din natură, din pădure, de pe câmp, sau din livadă. N-am depăşit acest stadiu, dragii mei, pentru că nu aceeaşi plăcere îmi face, de exemplu, cultivarea în grădină a fructelor şi legumelor – şi munca aferentă... Dar să culeg, da, să culeg struguri, vişine, căpşuni şi mere, să culeg afine, şi mure, şi zmeură, să adun alune, nuci şi ciuperci, vă întreb, ce poate fi mai plăcut?
Ba chiar îndrăznesc să mărturisesc că o plimbare în pădure are , pentru mine, sens, dacă găsesc ceva comestibil...
Iar acum, dragi prieteni, s-au copt căpşunile!
Vreau să profit din plin de acest sezon, mai ales că, precum v-am povestit, pot, în apropiere de casa mea, să culeg căpşuni proaspete, pe care să le prepar după dorinţă. Am mai avut în frigider un borcănel de Lemon curd şi în congelator jumătate din pişcotul, pe care l-am copt săptămâna trecută. Zis şi făcut.
Asamblarea mi-a luat 5 minute.
Mie mi-a plăcut la nebunie combinaţia, un pic surprinzătoare...
Nu regret nici un moment că am încercat-o, este mult mai rafinată şi proaspătă această prăjitură decât, să zicem, un tort cu cremă de vanilie.
Pentru voi, am să repet însă elaborarea tuturor componentelor.
Pentru Lemon curd, există pe Internet o varietate foarte mare de reţete, toate, desigur, combină ouăle cu zeama şi coaja de lămâie, cu zahăr şi unt. Ceea ce însă variază sunt cantităţile.
Iată reţeta folosită de mine, de data aceasta:
160 g zahăr
75 ml suc de lămâie
o linguriţă coajă de lămâie
3 ouă întregi
85 g unt
Am bătut ouăle întregi, am amestecat pe abur zahărul, coaja şi zeama de lămâie, am adăugat cu grijă ouăle şi am bătut combinaţia cu telul (ia ceva vreme), până am obţinut o cremă de consistenţa unei budinci. Am luat-o deoparte, am pus untul şi am amestecat, din nou, bine. A rezultat o pastă cremoasă, cu un gust şi cu un miros apetisant de lămâie, ce rezistă la frigider câteva săptămâni, şi se poate folosi în diverse feluri...Pe pâine, în combinaţie cu brânză de vaci, în prăjituri sau pentru umplerea clătitelor...folosiţi-vă fantezia !
Vă asigur, pentru mine, această reţetă este descoperirea anului!
Pişcotul:
3 ouă
150 g zahăr
60 g făină
60 de g amidon
o linguriţă rasă de praf de copt
o formă de tort detaşabilă de 26 cm diametru
unt pentru uns forma
Am bătut vârtos ouăle cu zahărul, până când şi-au triplat volumul, am amestecat separat componentele uscate, am turnat apoi cu grijă făina peste crema de ou, am omogenizat cu mişcari de jos în sus, am turnat compoziţia în forma de tort, unsă, în prealabil, cu un pic de unt, şi am copt pişcotul acesta, la 175 de grade, timp de 20-25 de minute. Verificaţi, desigur, s-ar putea să fie gata mai repede.
L-am lăsat în formă la răcit, l-am transferat apoi pe un platou şi l-am uns cu un strat relativ subţire de lemon curd.
Pentru garnisirea cu fructe am folosit cam 300 g de căpşuni proaspete.
Sper să vă placă!
super delicioasa combinatia! te pup
RăspundețiȘtergereDa, sa stii, conform interviulul tau si tu esti incantata de Lemon curd :-) astept cu nerebdare niste special lemon curd cupcakes ! Multumesc pt vizionare ! Pupaturi
ȘtergereCat de bine arata!!
RăspundețiȘtergereCel putin tot atat de bun e la gust ! Multumesc de aprecieri, cu atat mai valoroase de la tine care vrajesti asa chestii faine!
Ștergere