miercuri, 6 ianuarie 2021

Prajitura suedeză cu morcovi (carrot cake, morotskaka)





Morcovii se pretează teribil de a fi folosiți în prăjituri, le dau o dulceață naturală care face să economisim zahărul alb, au și proprietatea de a conferi prospețime și culoare frumoasă, ca să nu mai vorbim de faptul că sunt sănătoși prin conținutul de beta carotene.

Această minunată prajitură suedeză cu morcovi, cu gust de iarnă și sărbătoare, a fost descoperită și experimentată de Mioara. Iată ce ne zice ea :

O prăjitură uimitor de gustoasă dacă ne gândim la ingredientele relativ modeste. Am mâncat-o de câteva ori în Suedia, de fiecare dată mi-a plăcut, dar nu am făcut-o până în aceasta iarna. Toată lumea, fără excepție, a fost încântată, așa că am preparat-o de mai multe ori. Vă invit si pe voi.


Ingrediente:

4 ouă mari

  • 4 dl (400 g) zahăr
  • 150 g unt topit + 50 g ulei de floarea soarelui
  • 6 dl (3 căni mari) de morcovi rași
  • 4 dl (350g) de făină
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 2 lingurițe de bicarbonat
  • 1 linguriță praf de scorțișoară
  • 1 linguriță praf de cardamom
  • Pentru glazură/ cremă:
  • 200 g de brânză cremă albă gen Philadelphia
  • 25 g unt moale
  • 1 dl (80 g) zahăr pudră
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • esentă de vanilie
  • fulgi de migdale sau nuci


Se bat ouăle cu zahărul. Se adaugă untul topit, dar răcit, amestecat cu ulei. Se adaugă apoi făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul. La sfârșit, morcovii rași. Se toarnă amestecul într-o formă unsă cu unt și tapetată cu pesmet sau făină. Se coace prajitura la 180° timp de 15 - 20 minute.

Se lasă blatul să se răcească complet. În timpul ăsta se amestecă bine ingredientele pentru glazură,  pană avem o cremă omogenă.Se întinde glazura si se decorează cu nuci zdrobite sau fulgi de migdale, prăjite în prealabil pentru culoare și gust. 




Asta e! Super simplu, dar de-a dreptul festiv !


 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu