sâmbătă, 20 iulie 2013

Nunta medievala de la Landshut, Landshuter Hochzeit



Z

























Azi aş dori să vă ofer o delicatesă pentru suflet.

O poveste şi o invitaţie la reverie şi la călătorie!
Scriem anul 1475. Ne aflăm în cetatea de reşedinţă a Prinţilor de Wittelsbach, cei care se trag direct din marii împăraţi romani...Landshut, la 75 kilometri de München. Oraşul e în haine de sărbătoare, târgoveţi, negustori, calfe şi subrete, tot natul a ieşit să întâmpine şi să salute alaiul de nuntă! Se însoară fiul prinţului regent, se însoară Georg cel bogat cu Iadwiga, poloneza din neamul Iagellonilor! Mare nuntă mare! Mireasa  soseşte într-o caleaşcă aurită, mirele o însoţeşte pe cal, trec invitaţii, fac semne mulţimii adunate! Catedrala e împodobită de sărbătoare, tocmai de la Saltzburg a venit episcopul să-i  cunune pe cei doi! S-au tăiat viţei, porci, claponi şi curcani, au curs vinul şi berea...toţi supuşii au chefuit  o săptămână.
Iar ei au domnit şi au fost fericiţi ani îndelungaţi, toată viaţa!
Oraşul a înflorit în Evul Mediu şi datorită unui pod bine plasat pe Isar, aparţinând de drumul sării, care trecea şi prin acest ţinut. Aici s-a înfiinţat Universitatea ce, după ani, va fi Ludvig Maximilian Universität din München. Aici şi-a petrecut tinereţea Ludvig al doilea, iubitul rege al Bavariei.
A trecut ceva timp de atunci şi gloriile oraşelor, ca toate gloriile, sunt efemere. Landshut a pierdut titlul de oraş de reşedinţă, în favoarea Münchenului. În lupta pentru putere şi întâietate la moştenire.  S-au făcut alte poduri, sarea nu a mai constituit o valută forte...astfel încât azi întâlnim o fermecătoare urbe cu aer provincial,  la malul Isarului, cu o economie stabilă, emanând prosperitate,  în umbra Münchenului însă.  Centrul, zona pietonală  sunt flancate de casele colorate, cu faţade înalte, ale târgoveţilor de odinioară. Primăria mai aminteşte de fala de altădată, ca şi castelul ce veghează cetatea.  Inspiraţi de o pictură murală de la 1880, ce înfăţişa nunta de care v-am povestit, locuitorii s-au gândit să o resărbătorească periodic, să recreeze atmosfera de altădată, să îşi reamintească astfel vremurile de glorie. S-a creat un comitet de iniţiativă care, la patru ani o dată,  organizează această festivitate: "Nunta de la Landshut". Peste 2000 de persoane participă la un vast program, la patru sfârşituri de săptămână. În iulie. Costume bine alese din frescele de epocă, grupuri de cântăreţi ambulanţi, clovni, turnire medievale, alai de nuntă. Cea mai mare sărbătoare medievală din Europa, spun cei din Landshut.



Am fost, am văzut, mi-a plăcut, şi m-am gândit, cu emoţie şi nerăbdare, cum mă voi plimba cu nepoţelul ce va să vină, la următoarea ediţie.

Dacă vă aflaţi prin apropiere, nu ezitaţi să vizitaţi Landshut, cu sau fără nuntă. E frumos aici!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu