O nouă primăvară, o nouă vară ! A venit iar vremea conservelor !
De data aceasta, nu Arjana este autoarea delicioasei combinaţii pe care doresc să v-o supun atenţiei, ci Michaela, prietena mea şi a voastră !
Vă plac gemurile combinate ? Noi am combinat căpşunile cu rubarbă, căci
ele rezonează perfect, atât în prăjituri, în compoturi, cât şi în gemuri şi dulceţuri. Asta pentru că, la aroma rafinată şi binecunoscută a capşunilor, se adaugă nota acrişoară dată de rubarbă.
Cunoaşteţi rubarba,nu?
Plantă ierbacee perenă, care îşi are originea în Himalaya şi a ajuns în Europa relativ târziu, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, prin Persia şi Rusia. Ceea ce folosim sunt tulpinile
fragede. Planta se cultivă uşor, este rezistentă şi creşte până la o înălţime de 2 m.
Nemţii, olandezii şi englezii o iubesc şi o cultivă pe suprafeţe destul de mari. Ei trăiesc în ţări în care, din pricina ploilor frecvente şi a climei mai puţin blânde decât la noi, vişinele, cireşele şi caisele nu au prea multe şanse de a se coace, spun eu, cu o uşoara maliţiozitate...La noi, rubarba este mai cunoscută în Ardeal, prin intermediul saşilor.
Dar să fim deschişi la nou, dragii mei !
Rubarba este bogată în potasiu, acizi citrici şi vitamine. Persoanele cu o înclinaţie spre pietre la rinichi trebuie să fie precaute în consumarea ei, căci are şi un conţinut ridicat de acid oxalic.
Pentru gemul de azi am folosit :
1 kg de tulpini de rubarbă, curăţate şi tăiate
1 kg de căpşuni
1 kg de zahăr cu gelifiant din tipul 1:2
Puteţi însă utiliza şi zahăr obişnuit, dar, în acest caz, prelungiţi timpul de fierbere
zeama de la o lămâie
un pachet de zahăr vanilat
Am pregătit borcanele spălate şi uscate, pe care eu la introduc în cuptorul încălzit la 100 de grade,
pentru a le steriliza.
Am aşezat fructele, curăţate şi spălate, într-un vas suficient de mare şi le-am fiert la foc mic timp de 15-20 de minute, până s-au înnmuiat tulpinile de rubarbă. Ele au lăsat puţină zeamă prin fierbere. Am adăugat zahărul şi am continuat să fierb cam 5 minute, după care am făcut proba de gelifiere pe o farfurie.
Am scos o linguriţă de gem, l-am lăsat să se răcească şi am testat dacă e suficient de închegat. Am turnat apoi gemul în borcane, le-am lăsat un pic să se zvânte, după care le-am închis ermetic.
Precum vedeţi, o variantă rapidă, cu acest zahăr special pentru gemuri !
O recomand cu căldură !
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu