luni, 16 iunie 2014

Curry de pui cu spanac





Precum ştiţi, dragele mele bucătărese pasionate, şdragi prieteni,  curry este o mâncare indiană. Poate fi vegetariană, poate fi cu diferite feluri de carne, sau peşte, variază în gust şi compoziţie în funcţie de diferitele regiuni ale Indiei, dar, în general, este ceva cu sos. O mâncare săţioasă, aromată şi care se serveşte ori cu pâine indiană ori cu orez. Ea a câştigat teren şi în bucătăria tailandeză, în cea japoneză şi  în cea englezească, pentru că, probabil, le-a mai ostoit foştilor funcţionari coloniali, în lungile seri de toamnă, dorul de India!  
Există, desigur, şi între mirodenii, o combinație ce se cheamă  pulbere de curry. Ba chiar mai multe feluri de astfel de pulberi, mai aromate, mai iuţi etc.
Praful de curry, sau  ceea ce noi deseori denumim, pur şi simplu, curry, esteo invenţie a englezilor  din colonii, nu mai veche de secolul al XVIII-lea. Englezii, complet depăşiţi de multitudinea de sosuri aromante indiene, aşa-zisul Masala, au creat aceasta combinaţie de mirodenii măcinate. La bază stau kurkuma, coriandrul, piperul, chimionul negru sau Nigella, uneori se mai adaugă ghimbir, usturoi sau chilli, muscat, boia,  scorţişoară, cuişoare. Praful de curry a avut un succes foarte mare, şi azi se foloseşte în multe mâncăruri, cărora dorim să le dăm o tenta orientală. Nu şi în bucătăria tradiţională din India sau Tailanda.
Da, categoric, mâncărurile aromatizate cu praf de curry sunt un compromis între bucătăria indiană şi gustul european.

Mai cunoaştem şi pastele curry, ce se folosesc, cu preponderenţă, în bucătăria tailandeză, mai există  şi  o iarbă de curry, care, însă, nu se regăseşte în compoziţia de mirodenii, dar are un miros intens, şi constituie,în sine, o aromă, pentru orez sau pentru sosuri.
Sper că nu v-am plictisit cu aceste informaţii şi că am făcut un pic de lumină în acest domeniu.
Dacă iubiţi mâncărurile, hai să zicem, coloniale, veţi iubi şi acest preparat! Reţeta o am de la Ana, soţia tatălui meu, o gospodină perfectă, de la care avem multe de învăţat!
Pentru patru persoane:
2 bucăţi de piept de pui aproximativ 400 g
200 g de frunze de spanac proaspăt
O ceapă roşie
1-2 căţei de usturoi
1 ardei roşu
200 ml de lapte de cocos
O lingură de ulei
O linguriţă de praf de curry, după gust
Pregătim pieptul de pui. Îl spălăm, îl ştergem şi îl tăiem fâşii. Curăţăm şi mărunţim zarzavaturile, spălăm şi punem deoparte spanacul.  Încălzim într-o tigaie mai măricică o lingură de ulei, călim fâşiile de carne. Adăugăm apoi ceapa mărunţită, o lăsăm să se înmoaie, adăugăm, tot pe nd, usturoiul şi ardeiul mărunţit. Eu obişnuiesc să rad zarzavaturile, în felul acesta sosul va avea o consistenţă mai păstoasă.
nd toate aceste componente s-au înmuiat, punem spanacul, apoi laptele de cocos şi lăsăm să fiarbă vreo 10 minute. Dregem gustul cu sare, piper şi praf de curry.
Servim cu orez fiert.
O minune de mâncare !


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu