duminică, 1 iunie 2014

Socată
Oriunde mergi, dragii mei, te intampina mirosul putrenic, usor dulceag,  al florilor de soc. 
Precum stiti din aceste flori se prepara o limonadă naturală, fără coloranti, fără conservanti doar cu zahar si lamaie, o bautura racoritoare mai demult  iubita si populara. Nu stiu daca si acum. De aceea v- o readucem in memorie si va  mai reamintim cateva preparte din flori de soc: 

De exemplu, acest  gelee foarte aromat : http://gusulita.blogspot.de/2012/06/gelee-de-soc-si-o-invitatie-la-concurs.html,  ceaiul din flori de soc  sau un flori de soc in aluat. Pentru 10 l de socata aveti nevoie de: 

10 flori de soc
1 kilogram de zahăr
2 lămâi 
10 litri de apăSe pun 10 litri de apă într-un borcan mare. Se caramelizează 2 – 3 linguri de zahăr (pentru a colora sucul). Se pun toate ingredientele în borcan și se lasă la macerat cîteva zile. Din când în când se amestecă cu o lingură de lemn ( de două ori pe zi). Se pot utiliza și flori uscate de soc, dar sucul e mai aromat dacă florile sunt proaspete. Dacă este cald socata este gata  și în 3 zile, daca este mai rece durează 4 – 5 zile. Când lichidul e usor sifonat, are o culoare frumoasa putem considera ca e gata. Se strecoară sucul în sticle și se ține la rece.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu