joi, 16 iulie 2015

Cremă bavareză de brânză- Obatzda





Obatzda, această cremă de brânză picantă, care pentru urechile noastre are un nume ciudat, ce nu inseamnă decât, pornind de la un regionalism, a amesteca, a frământa. Ea se pregăteste pornind de la Camembert cu un adaos de unt și brânză proaspătă, și a avut, in bucătăria tradițională bavareză , rolul de recuperare a deșeurilor, a resturilor de brânză ce nu puteau fi altfel conservate, ca să zicem așa. Există  multe variante a acestei specialități  consacrate, dar eu am ales-o pe cea clasică, cât mai aproape de original.  De altfel, în bucătaria austriacă,  există ceva asemănător, bine cunoscut la noi în Ardeal și Banat, crema Liptauer. Obatzda nu lipsește din meniul nici unei  berării, și merge, intr-devăr,  grozav și cu berea dar și cu covrigii! 


Iată cum am procedat : 
Pentru aproximativ 8 porții: 
300 g de Camembert 
125 g de brânză Philadelphia 
80 g de unt
Sare 
Piper
1/2  de linguriță de boia
1/2 de linguriță de semințe de chimion
3-4 linguri de bere

Mărunțim Camembertul  , păstrând coaja albicioasă, adăugăm brânza Philadelphia, sau altă brânză de vacă tip cremă, apoi untul, sare, piper, omogenizăm cât mai bine, eu am folosit blenderul. Adăugăm apoi boiaua și semințele de chimion și adâta bere cât pasta noastră să fie mai areată și ușor de uns pe pâine, fără a fi lichidă. 
O ținem o noapte la rece. 
Servim cu felii de ridichi și de ceapă . Cu covrigi și bere, bineînțeles ! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu