Motto: Mâncăcioşi din toate ţările, uniţi-vă ! Bucătăria este pentru mine un spaţiu simpatic, în care ne adunăm toţi, familia mea şi prietenii mei. În această bucătărie virtuală, doresc să tăifăsuim, să schimbăm reţete şi impresii fel de fel. Într-un cuvânt, să ne simţim bine împreună.
Etichete
- aperitive si snackuri ( 56 )
- Băuturi ( 3 )
- carne ( 83 )
- ce v-ar putea interesa ( 18 )
- ce-am mai vazut ( 19 )
- ciuperci ( 1 )
- cuvint de inceput ( 1 )
- gemuri si dulceturi ( 10 )
- Gemuri și alte conserve ( 7 )
- in vizita la Gusulita ( 12 )
- legume si zarzavaturi ( 75 )
- muraturi si alte conserve ( 22 )
- orez ( 2 )
- Paine ( 6 )
- paste si alte aluaturi ( 16 )
- pe unde am mai umblat ( 2 )
- peşte ( 31 )
- Prajituri si alte dulciuri ( 203 )
- preparate cu oua ( 8 )
- retete ale bucatarilor celebri ( 13 )
- rețete de sărbători ( 1 )
- salate ( 12 )
- Sirop ( 1 )
- sosuri ( 3 )
- supe si ciorbe ( 48 )
- vanat ( 2 )
joi, 5 ianuarie 2012
Lapte de pasăre
Iată acest dulce, de care aproape am uitat, şi care era nelipsit la mesele de duminică. Nu cred să existe copil care să nu-şi fi întrebat mama sau bunica: “Dar chiar ai muls o pasăre ?”
Îmi plăcea aşa de mult, încât nu mai aşteptam să se răcească... şi-mi frigeam limba mâncându-l.
Acum, între Crăciun şi Revelion, am savurat aroma de vanilie şi gustul fin împreună cu Mioara şi familia ei, şi a fost de parcă ne-am fi întâlnit cu prieteni vechi. Şi nu veţi crede, dar Dănuţ chiar a întrebat: "Doar n-ai muls o pasăre...".
Pentru 6 porţii:
6 ouă
8 linguri de zahăr
o lingură de amindon
un baton de vanilie
1 litru de lapte
un pic de rom
fulgi de migdale şi de ciocolată pentru decor
Am separat albuşurile de gălbenuşuri şi le-am bătut spuma, adăugând, la sfârşit, 2 linguri de zahăr. Am pus laptele, în care scufundasem miezul unui baton de vanilie, la încălzit, la foc mic, şi am fiert, apoi, în el, pe rând, câteva minute, găluşte de albuş, formate cu lingura. Le-am scos, cu o strecurătoare, în vasul de sticlă, pregătit pentru "produsul final".
Am amestecat gălbenuşurile cu zahăr, până la o consistenţă spumoasă şi până şi-au dublat volumul, am adăugat o lingură de amidon şi am turnat compoziţia în laptele cu vanilie, unde, iniţial, am fiert galuştele de albuş. Am amestecat pe foc foarte mic, până când crema s-a îngroşat ca o smântână, apoi am turnat-o, atent, în vasul cu găluşte de albuş şi am aromatizat cu puţin rom. Am lăsat totul la rece.
Înainte de a servi, am presărat ciocolată rasă şi fulgi de migdale, aceştia din urmă prăjiţi uşor în tigaie, fără ulei.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Dana n-am mancat de ani buni dulcegaria asta! Si asa cum zici, era dulce copilariei.. Hmm ce vremuri! Musai trebuie sa ma rasfat cat mai curand cu asa ceva! Te pup
RăspundețiȘtergereMultzumesc pentru vizionare, draga Antonina. Schimb lapte de pasare pe salata de icre ! Facem targul ?
RăspundețiȘtergerePupaturi din München !
cat de bun poate sa fie! anul asta, de revelion, am facut si eu lapte de pasare. nu mai facusem de ani buni.
RăspundețiȘtergeresi eu am facut reteta tot in jurul sarbatorilor. A fost o surpriza placuta pentru toata lumea. Iti multzumesc pentru vizionare, Monica si te mai astept cu drag !
ȘtergereAaah, n-am mai mancat lapte de pasare de o suta de ani! De fapt nici nu imi amintesc sa il fi facut eu vreodata, insa mama ne facea destul de des si tin minte ca il devoram intr-o clipita!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru ca mi-ai readus in minte amintiri frumoase cu reteta aceasta, o pun pe "to do" list :)
Astept varianta ta dupa reteta mamei tale! Salutari si imbratisari dragi din München.
Ștergere