marți, 1 martie 2016

Ruladă cu gem



                                 
     

Rulada cu gem, deși e o prăjitură simplă, fără pretenții, a căzut în disgrație în ultimul timp. Am redescoperit-o în seria de rețete ale Jamilei ( Jamilacuisine) si m-am hotărât sa o încerc, mai ales că mă scapă și de ceva resturi de gem ce le am în frigider. 
De altfel acest pandișpan rulat se poate umple și cu cremă de vanilie sau de ciocolată .


Pentru aluat , un pișcot clasic , avem nevioe de : 
140 g de făină
6 linguri de zahăr tos mai fin 
Un zahăr vanilat
4 ouă 
Un praf de sare 
O lingură de zahăr praf
Pentru umplutură : 
200 g de gem de afine, căpșune sau caise 

Separăm ouăle avand grijă să nu ajungă nici o urmă de gălbenuș în albuș. Batem albușul spumă într-un vas curat, uscat, fără urme de gerăsimi. Când spuma e cremoasă, adăugăm două linguri de zahăr și mai batem puțin. 
Din gălbenușe zi celelalte 4 linguri de zahăr realizăm o cremă albicioasă și spumoasă. Adaugam zahărul vanilat și incorporăm pe rând faina cernută și spuma de albuș. Avem grijă să râmână compozitia spumoasă . O întindem pe o hârtiede copt într-o tavă de 45/50 cm. Daca tava e mai mare, pișcotul nostru va fi mai subțire . 
Coacem 12-15 minute încuptorul preîncălzit la 175 de grade. 
Scoatem pișcotul zi în rulăm înpreună cu hârtia de copt și îl învelim într-un șervet umezit. LAsăm astfel să serăceasca un pic. Îl derulăm cu grijă si presărăm la suprafață un strat de zahăr praf, după care ungem cu gem și rulăm iar cât putem de strâns. Lăsăm rulada să se odihnească astfel cam o oră după care o pudram cu zahăr praf și o tăiem în felii de un cm. 
E un desert ușor care însoțeste bine o ceșcuță de cafea ! 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu