vineri, 24 iunie 2016

Ghiveci de legume cu pește

                                               

Ca multe din rețetele mele, și aceasta a pornit din nevoia spontană de a găti ceva pentru cină din ce era prin frigider.
Dar pentru că e vară și cald, perfer combinațiile de legume fără prea mulți hidrați de carbon. 
Am vrut să includ într-un ratatouille clasic și un pic de pește, tot pentru că se afla în frigider  și pentru că am vrut să incerc o variantă în care peștele nu însoțeste mâncarea ci este inclus. 
M-am gândit și la lipoveni care, deși nu am o experință directă, banuiesc că des aruncă tot într-o oală și ce iese e bun, cu diferitele arome ce se întrepătrund. Ca în cazul nostru. 


Pentru două persoane : 
O ceapă mare
Un ardei roșu tip gogoșar
2-3 roșii mari 
3 dovlecei sau zuccini
2 căței de usturoi
300-400 g de pește ( fileu se somon proaspăt) 
2 foi de dafin 
Un ardei iute 
Sare 
Piper 
O lingură de frunze de mărar tocate 
50 ml de ulei neutru 

Am procedat, în pregătire , ca în cazul rețetei mamei mele, ghiveciul de vinete pe care cu ocazia asta vă invit să il revedeți. Aici
Am curățat legumele : 
Ceapa mai mărunt
Ardeiul felii subțiri
Roșiile bucățele mici 
Am cojit și mărunțit zucchini 
Am tăiat peștele în felii de 1-2 cm 

Am clădit într-o cratiță mai încăpătoare legumele pe rând, începând cu ceapa și usturoiul, contiunând cu zucchini , apoi ardei, roșii și un rând de bucățele de pește. Apoi iar de la capăt până s-au terminat legumele. Daca vreți o o portie mai mare, plusați. 
Am spălat, curățat de sâmburi și taiat foarte fin un ardei iute. Puteți să adăugați în loc , spre sfârșit și un vârf de cuțit de boia iute. 
Am pus cratița pe foc, la foc foarte mic, fără să mestec, și am lăsat să se incălzească si sa facă zeamă compoziția noastră . Nu am adăugat apă. După câteva clocote am turnat uleiul. Dacă vreți să îi dați o notă mediteraneeană ghiveciului nostru folosiți ulei de măsline . Am introdus și două frunze de dafin. Am pus capacul si am fiert totul până s-au înmuiat bine legumele, 35-40 de minute. La sfârșit am sărat, am piperat cu piper proaspăt măcinat și am presărat mărar proaspăt tăiat mărunt. Doar acum am mestecat cu grijă să nu se sfărâme pestele.  
Dacă e un pic picant, și are un sos roșiatic, e bine ! Alăturați o felie de pâine albă, proaspătă și un pahar de vin roșu, mai nou și ușor. Irezistibilă combinație ! 



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu