joi, 20 aprilie 2017

Iepuraș din aluat

                                           

Fantezia bunicilor nu cunoaște limită când e vorba să facă bucurie nepoțeilor lor ! Eu nu sunt ceea ce se cheamă o persoană cu abilități artistice, dar mă strădui să caut în imensitatea
 Internetului, de fiecare dată când e vero ocazie, fie onomastică , fie Craciun sau Paști ceva care ar putea să ii placă lui Leonard, nepoțelul meu. Și in curând, când și Senta va fi destul de mare , vor fi două perechi de ochișori pentru care va merita să fac un efort de imaginație sau de cercetate digitală . 
Aluatul e simplu, un cozonac cu nu prea multe ouă , care poate fi de fapt format și ca învârtită și ca orice vă trece prin cap, ca să îl coaceți apoi la 180 de grade. 
Eu am pus în funcțiune automatul de pâine cu care mă ajut de minune ! 
Am avut nevoie de: 
460 g de făină 
2 ouă 
200 ml de lapte călduț 
O linguriță cu vârf de drojdie uscată 
60 g de unt topit 
50 g de zahăr 
Sare 
Un gălbenuș si ceva lapte pentru uns
Două stafide de decor 

 Ordinea de în care se pun ingredientele e foarte împortantă. Cele lichde prima dată, deci laptele călduț, untul topit și răcit la temperatura ambiantă, zahărul, ouăle pe care și pe ele le aducem prima dată la temperatura camerei, apoi făina sarea și la sfârșit drojdiea. Este esențial, in cazul folosirii mașinii de pâine, ca drojdia să nu intre în contact direct cu lichidele. 
Dacă faceti un aluat cu mâna, procedați ca la toate aluaturile crescute. Amestecați drojdia cu un pic de zahăr și un pic de lapte și lasați-o să lucreze un pic, sa ia viață, într-un loc cald, după care o turnați într-o adâncitură din mivila cu făină, amestecați, adăugati zahărul, ouăle și untul, sarați un pic, și frământați un aluat potrivit , nu prea moale dar nici tare, pe care îl lăsați să crească până își dublează volumul, într-un locșor cald și ferit de curent. Îl mai frământați odată. 
Aluatul gata făcut îl impărțiți în atâtea parți câte aveți nevoie pentru iepurașul nostru. Îl construiți în tava de copt, pentru ochi folosiți două stafide .  îl mai lăsați 20 de minute să crească, îl ungeți cu un gălbenuș amestecat cu un pic de lapte și îl coaceți în cuptor pentru 30-35 de minute până e rumen ! 
Veți face bucurie celor mici, cei mari se vor amuza și ei și cozonacul de numai bun cu cacaoa sau lapticul  de dimineață . 



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu