duminică, 2 aprilie 2017

Salată suedeză de hering în saramură ( gubbröra)


                                        


Gubbröra, cum se cheamă acest aperitiv în suedeză, tradus mot á mot , ar însemna " amestecul moșului" De unde până unde...ori e vorba de un amestec cu bucâțele mărunte de pește și ouă pe care și un moș fără dinți îl poate mânca...ori e vorba de o retetă veche, a unui moș deci, un pescar bătrân ..
Nu vom elucida acestă enigmă, așa că ar fi mai bine să ne ocupăm de rețeta în sine, un fel clasic al bucătăriei suedeze. Se face în diverse ocazii, de obicei când oamenii se adună în număr mai mare, caci e o salată sătioasă, care place la mic si mare...
Baza ei o constituie heringul de atlantic  în saramură , așa zisul matjes . 
Eu am pregătit-o azi, am ramas grozav de încântată, si mă grăbesc să vă dau și vouă rețeta ! 
200 g de pește în saramură 
ouă 
4 linguri de majoneză 
O lingură de mărar tocat 
O lingură de smântână ( opțional ) 
O lingură de icre sau capere, cum doriți 
O lingură de ceapă albă sau verde
Pentru decor cozi de cepșoară și felii de ridichi. 

Tăiem peștele cubulețe. Fierbem ouăle așa încât galbenusul să fie mai cleios, tăiem și ouăle. Adăugăm o lingură bună de icre, sau,  in altă variantă , de capere, mărar tocat, majoneză ( se poate și din comerț, dar e mai bună proaspât facută ) și o lingura de ceapă mărunțită și de smântână. Amestecăm bine.  Lăsăm un pic în frigider să se întrepătrundă aromele. 
Modul de prezentare poate fi într-o salatieră , dar și pe felii de pâine neagră . 
Delicios aperitiv ! 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu