duminică, 28 februarie 2021

Prajitura cu morcovi de post sau vegana





 Nu stiu  daca acest termen, vegan, s-a incetatenit si in romaneste, dar in principiu este vorba de produse care nu contin nici un element animal. Nici lapte, nici oua. Putem sa le zicem si de post...deca vrem. Si pentru ca abia a inceput Postul mare . m-am gandit ca poate veti dori sa folositi aceasta reteta in bucataria voastra. O am de la o colega, prajitura este foarte buna, daca ar fi sa fiu rea as spune neasteptat de buna. De altfel, nu demult am postat o varianta clasica, Aveti reteta aici.

La preiucrare, s-ar putea sa vi se para un pic uscata, nu are oua, dar dupa coacere va fi zemoasa si buna, va promit. 

Nu ezitati sa va bucurati prietenii si familia cu o prajitura buna, respectand totusi cerintele riguroase ale Postului Mare.

Avem nevoie de:

  • 300 g de morcovi rasi
  • 300 g de faina
  • 225 g de zahar
  • 150 g de mogdale macinate
  • 150 ml de lapte de migdale sau soja
  • 1 1 1/2 lingurita de zahar vanilat
  • 75 ml de ulei 
  • o libgurita de scortisoara macinata
  • 2 lingurite de praf de copt
  • 1 lingurita de bicarbonat de natriu ( Natron )
  • un praf de sare 
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • doua lingurite de otet de mere 
  • 200 g de zahar praf pentru glazura 
  • 30-35 de ml de lapte de migdale sau de soja 

pregatim o forma de tort de 24/26 de cm tapetand-o cu hartie de copt. incalzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Curatam si radem fin morcovii ( vom avea nevoie de 300 g de morcovi rasi) 

Amestecam prima data componentele uscate, cum facem pentru Muffins, deci faina, zaharul, praful de copt, migdalale macinate, scortisoara, bicarbonatul. intr-un vas separat amestecam laptele de migdale cu uleiul, zeama de lamaie si cantitatea mica de otet adaugand apoi morcovii rasi. In final amestecam pe rand componenta solida cu cea lichida si vom avea o masa relativ uscata,  dar nu va speriati, asa trebuie sa fie. O turnam in forma, nivelem si o coacem 30-35 de minute la 180 de grade. Lasam prajitura sa se raceasca bine inainte de a o scoate din forma. 

Pentru glazura amestecam la rece zaharul praf cu 30 ml de lapte de migdale.  turnam glazura pe suprafata tortului si ornam, daca vrem, cu fistic sau migdale zdrobite.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu