marți, 27 iunie 2017

Legume la gratar

Căldură mare, dom' le! 
                                        

Grătarul,  în toate formele sale, e la mare preț. Când vin seara de la servici, mă inconjură din toate grădinile, pe strada mea,  miresme de cărnuri puse pe gratarul fierbinte. Ne-am obișnuit să îi spunem  barbecue, e mai chique!

Instalații  din ce în ce mai complicate, ba cu cărbuni, ba cu gaz, ba electric, cum poate fiecare! Și precum stiți, o sculă din asta, super profi, a ajuns să coste cât o jumătate de mașină. E singurul accesoriu gastronomic  pe care un barbat e dispus să cheltuie bani! Pentru că da, oricum o întoarcem, e treabă de bartat serios, grătarul! Ne punem șorțul, ăia mai șmecheri au un șorț și el de marcă, aia mai fraieri au primit cadou de la soacră un șorț cu fotografia unui tors gol și plin mușichi!

Da, treabă de bărbat! Mai ales dacă o armată de femei din familie, neveste, mame, bunici și mătusi asistă discret, în umbră. Marinează carnea, pregătesc țepușele, fac salatele, taie pâinea, pun masa și alte amănunte neesențiale. Iar dacă la sfârșit, aceste doamne, după ce jarul s-a ogoit, micii sunt digerați si berea baută, vin cu pretenția de-adreptul absurdă "pune-mi și mie, te rog , vreo două vinete pe grătar.."  li se raspunde: "da mai fă și tu ceva, dragă ! " 
Nu vă suparați pe mine, dragii mei prieteni, cititori , tineri sau mai putin tineri domni. Mi-am permis să fac o glumă, inchipuindu-mi cele de mai sus! De fapt ceea ce am povestit ține de secolul trecut! 

Azi e cu totul și cu totul altfel! Nimic de spus impotriva acestei,  ancestrale de altfel , forme de socializare. Foarte sănătos pentru minte și inimă! Să ne adunăm, să ne întâlnim, să comunicăm uitând intenționat anexele electronice în casă. Copii se joacă, se udă din cap până în picioare în bazine gonflabile, se joacă cu mingea,  iar noi mâncăm, bem și vorbim unii cu alții,  cât de necesară relaxare  intr-o lume in care time is more and more money de luni pâna vineri seara! 

Ce ne facem însă dacă nu avem un bărbat, sau, și mai rău, nu avem o grădină cât de mică, sau o curte? Păi ne descurcăm, nu ? Comerțul oferă produse și pentru noi, aștia mai prăpădiți. Tigăi de pus pe plită, grill electric de balcon, sau chiar o jucărie care luminează, cânta și ne amuză in timp ce prăjeste carnea, grillul de contact de la Tefal! 

În fine, oricare ar fi modalitatea, produsul de prelucrat, în capul multora, este carnea.  
Dar s-a gândit cineva să mai arunce și o legumă pe grătar? Sau felii de fructe, ca desert ? 
Vă asigur că merge de minune, dovadă rețeta de mai jos. Deci, gata cu micul, gata cu fleica, gata cu cârnatul ! De bon ton, cu tentă de vegan, face bine și la siluetă, este o combinație de legune,  dovlecei sau zucchini, vinete, ardei mai mult sau mai puțin grași, ceapă albă sau fenicol, ciuperci ( și ce mai aveți prin casă). Asta puteți pregăti și voi, tinerele mele prietene, fără să vă umpleți bucătăria voastră drăguța de fum, când invitați fetele la o bârfă și un pahar de Campari - Orange ! 

Ia să vedem: 

Doi dovlecei sau zucchini 
O vânătă 
10 ciuperci 
O ceapă albă mare 
Doi ardei mai grași, unul roșu, unul galben 
6-8 roșii chery 
Doi căței de usturoi 
Sare 
Piper 
Grăsime de cocos, o nucă sau o linguriță de ulei neutru pentru uns grătarul 
Cinbru proaspăt sau uscat 
3 linguri de ulei de dovleac sau de masline 
După dorință, si la alegere,  aceto balsamico, sos de soja si ghimbir 

Spălăm și taiem felii nu prea subțiri, legumele. Roșiile, dacă sunt mici, le lăsăm intregi . Punem totul într-un bol, sărăm și piperăm. Putem adăuga câțiva stropi de sos de soia și un pic de ghimbir ras, dacă dorim o notă asiatică. In acest caz folosim apoi ulei neutru, de floarea soarelui. 

Incălzim grătarul, de care-o fi el. Îl ungem cu un pic de grăsime de cocos sau de ulei neutru Plasăm legumele si le lasăm pâna prind culoare, pe ambele părți. 
Le clădim intr-o tavă groasă de porțelan. Tocăm usturoiul, nu prea mult, mai ales in cazul uleiului de dovleac ( e păcat să îl acoperim aroma caracteristică, minunată și unică ) . 
Amestecăm uleiul si usturoiul tocat fin si cu această combinatie stropim legumele. 
Dacă folosim ulei de măsline , deci ne hotărâm pentru o notă mediteraneeană, putem adauga și câteva picături de aceto balsamico de calitate. 

Varianta mea a fost cu ulei de dovleac ( I love it ! ) 

Ei, acum puteti aduce și fleicile! 

Have a nice barbecue day 😊!  

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu