vineri, 10 ianuarie 2014

Pateu din ficat de pui în aluat de pâine






Am o mare rugăminte la voi, prietenii mei! Nu vă lăsaţi influenţaţi de aparenţe, nu vă grăbiţi să judecaţi calitatea fotografiilor din această postare. Recunosc, nu sunt prea grozave! Dar reţeta e cu siguranţă absolut fenomenală ! Aşa că ne încumentăm să o postăm.  Dacă o veţi reproduce, veţi fi şi voi la fel de încântaţi cum am fost noi. 
Eu și  Arjana, care a și preparat-o, am găsit-o într-o revistă dragă nouă, "Servus" . Rețeta fiind prezentată ca o specialitate festivă bavareză. Ei...eu cred că, la origini, este o rețetă franțuzească ! 
Nu sunt francezii specialişti în pateuri şi terine? 
Trebuie doar să citiţi lista ingredientelor, şi deja vă lasă gura apă. Ficat de pui combinat cu miere, piure de mere,  vin de Porto şi condimente ! Nu puteţi rămâne indiferenţi ! 
 Să pornim la treabă!

 Aluat : 
400 g făină 
20 g drojdie 
150 g lapte cald 
½ linguriţă zahăr
 100 g unt
 ½ linguriţă sare 
Pateu: 
400 g ficat pui 
50 g unt 
1 linguriţă miere 
½ linguriţă coajă portocală 
1 linguriţă măghiran
 praf cuişoare 
125 g frişcă lichidă 
3 linguri vin Porto 
2 linguri piure măr 
Sare,
 1 albuş 
 2 gălbenuşuri pentru uns 
 5 foi gelatină
 250 g vin Porto 
1 lingură zahăr
 Se face aluatul de pâine.
Ficatul se prăjeşte în unt 4 minute. Se adaugă toate ingredientele si condimentele, în afara albușului de ou, şi se încălzeşte la foc mic,  dar nu se fierbe. Se lasă 5 minute să se odihnească şi apoi să se răcească şi se amestecă cu albuşul, se trece printr-o sită fină, sau se mărunţeşte cu un robot de bucătărie. 
 Aici, trebuie să vă spun că bucătarii celebri recomandă cu insistență trecerea unor astfel de pateuri printr-o sită. Motivul este că ele devin astfel mai ușoare, spumoase şi aerate. Credeți că puteți să aveți răbdarea să nu omiteţi acest pas? Va sugerez să încercați, și să constataţi singuri diferența. 
 Cuptorul se încinge la 160 de grade. Se întinde aluatul 5 mm. Se tapetează o formă de chec cu aluat şi se pune pateul. Se face un capac din aluat, care se așază peste pate, și  se lipeşte cu gălbenuş. În 
capac se practică un orificiu, unde se pune un tub de folie de aluminiu, ce are rolul unui mic horn.  Se decorează capacul cu  frunze sau flori taiate din aluat. Se amestecă restul de gălbenuş cu apă şi se unge suprafaţa. Se lasă 15 minute sa se odihnească apoi se coace la 160 de grade, 30 de 
minute.Se lasă la răcit.
Se înmoaie gelatina in puțină  apa,  se încălzeşte vinul de Porto cu zahăr, se amestecă cu gelatina inmuiată și scursă şi se toarnă prin hornul de folie de aluminiu, în aşa fel, încât să se formeze o peliculă în jurul pateului.  Se lasă peste noapte. La rece. Minunea o vom vedea la tăiere, căci îl sevim pe o frunză de salată, decupat în felii cu un cuțit foarte ascuțit. 
Vă doresc succes la această rețetă laborioasă, dar rafinată prin excelenţă.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu