joi, 19 aprilie 2012

Sos rafinat de muştar à la Schubeck



Fiecare dintre noi, îmi închipui, are reţetele sale preferate. Cele care reuşesc întotdeauna, nu sunt complicate, s-au dovedit a fi gustoase şi plac membrilor familiei. Colecţiei mele de reţete preferate, i s-a alăturat, de o vreme,  aceasta: sos pentru peşte, dar şi pentru alte tipuri de carne albă  -  pui sau curcan.

Ştiţi prea bine că sunt o admiratoare a cunoscutului bucătar bavarez Alfons Schubeck. De la el am cules această reţetă. La rându-i, Alfons Schubeck a învăţat-o şi preluat-o de la Eckard Wizigmann - bucătarul secolului, cum a fost numit. Wizigmann avea o metodă de preparare foarte elaborată, pe care mi-am promis să o reproduc cândva…, dar, pentru nevoile curente, formula simplificată a lui Schubeck este ceea ce ne trebuie.
În afara faptului că este uşor de realizat, prezintă şi avantajul de a nu apela, câtuşi de puţin, la făină. Îmi place asta. În general, cum se ştie, sosurile de muştar nu se dispensează de acest ingredient, ci, dimpotrivă, se bizuie pe el.

Deci :

100 ml smântână dulce
100 ml supă de zarzavat; se poate şi din cub Maggi sau Vegeta
1 lingură de muştar dulce1 lingură de muştar iute sau puţin iute
10 g de unt
o linguriţă de coajă de lămâie rasă

Încălzim, într-o cratiţă, 100 ml de smântână dulce şi 100 ml supă de zarzavat.
Alegem două feluri de muştar: unul dulce şi unul iute şi punem, în smântâna ce fierbe uşor, câte o lingură din fiecare; amestecăm bine, luăm de pe foc, mai adăugăm 10 g de unt proaspăt, ca să se lege frumos sosul şi să aibă o consistenţă cremoasă, şi radem în el cam o linguriţă de coajă de lămâie.
Coaja de lămâie este foarte importantă, ea dă nota de rafinament...
Când intenţionăm să folosim acest sos lângă friptura de gâscă sau de raţă, înlocuim coaja de lămâie cu cea de portocală. Schubeck recurge la muştarul bavarez dulce, nu ştiu dacă îl găsiţi şi dacă îl agreaţi...în cazul în care nu aveţi din acesta, îndulciţi cu o jumătate de linguriţă de miere.



Veţi vedea, o să includeţi şi voi acest sos între constantele bucătăriei voastre!  


2 comentarii :