miercuri, 18 aprilie 2012

Cozonacul învârtit



Doresc, dragi prieteni, să vă prezint un cozonac învârtit (sic!), pe care l-am încercat în acest an, de Paşti. E o reţetă foarte reuşită, descoperită pe Chefkoch.de –  pagină populară în Germania, unde afli reţete ce-ţi reuşesc sigur. Numele cozonacului? Hefezopf. Am apelat, şi de data aceasta, la automatul de pâine, ajutor de nădejde când e vorba de frământat aluatul.

Iată de ce am avut nevoie pentru acest colacel:

500 g făină
250 ml lapte călduţ
50 g zahăr
un pachet de drojdie uscată
75 g unt
o linguriţă de sare
un ou
o lingură coajă rasă de lămâie
un ou pentru uns
o lingură de zahăr gorb

Introducem în cuva maşinii, pe rând, laptele călduţ,  oul, zahărul, untul, sarea, făina şi, în final, drojdia uscată. Programăm  maşina pentru a frământa şi dospi aluatul, şi aşteptam cu răbdare. Dacă nu avem automat de pâine, amestecăm ingredientele şi frământăm aluatul.  Nu este necesar să realizăm o maia din drojdie, zahăr şi lapte. Lăsăm aluatul să dospească o oră şi jumătate, până îşi dublează volumul.
Împărţim aluatul, spre a obţine două suluri, pe care le împletim strâns, începând cu mijlocul. Mai răsucim o dată cozonacul astfel “învârtit”, ceea ce rezultă fiind o “coadă” împletită. O ungem cu ou, o presărăm fie cu fulgi de migdale, fie cu zahar grob, şi o lăsăm să mai stea la dospit 30 de minute. Coacem minunea aceasta,  45 de minute, în cuptorul încins la 200 de grade.



După 30 de minute, reducem temperatura la 175 de grade.
Reţeta a primit 5 stele pe Chefkoch . de . Sper, din tot sufletul, că şi voi, prieteni ai lui Gusulita, o veţi aprecia!


                          

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu