marți, 20 noiembrie 2012

Ciorba de perişoare a Mioarei




Spun "ciorba Mioarei" pentru că exista multe căi de a obţine o ciorbă bună. Câte case, atâtea ciorbe! Vă propun această variantă, agreată de Mioara. Ea are câteva particularităţi: legumele se călesc în ulei, înainte de a fi fierte, în perișoare nu se pune orez, iar la sfârşit ciorba este îmbunătățită cu un gălbenuş crud şi cu zeamă de lămâie.
Încercați, noi spunem că e simplă şi delicioasă!

Pentru 6 persoane :
Ingrediente:
o ceapă potrivită
cam 500 - 600 g legume: morcovi, rădăcină de țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, o felie de varză albă, toate curățate și date pe răzătoare
piper boabe
2-3 linguri de ulei
1 gălbenuş
zeamă de lămâie pentru acrit
frunză de pătrunjel tocată
frunză de leuștean, tocată şi ea (dacă aveți și dacă vă place)

Pentru perișoare:

250 g carne tocată mai slabă (de vițel, de curcan, sau chiar amestec porc- vită)
1 ou
sare, piper alb
se poate pune şi orez, dar eu prefer fără.

Se călește ceapa, pe urmă se călesc puţin şi legumele, până se înmoaie, fără a se prăji, însă, fiindcă, altfel, ar dobândi un gust neplăcut, după care se adaugă 2 l de apă fierbinte. Se prepară perişoarele, amestecând carnea tocată cu ou, sare şi piper (eventual, şi cu puţină făină, dacă ni se pare că amestecul este prea moale). Când s-au fiert legumele, se lasă înăuntru, pe rând, perişoarele formate (merge mai uşor dacă umezim mâinile cu apă), fiecare de mărimea unei nuci (cam 3 cm în diametru).
Când şi perişoarele s-au fiert, după aproximativ 15 minute, se drege ciorba cu galbenuşul bătut cu zeamă de lămâie. Se ia de pe foc şi se presară pătrunjelul tocat și leușteanul. Se poate servi smântână la masă.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu