O nouă reţetă a Mioarei, somon cu "frites" belgieni !
Pentru 4 persoane:
4 felii de file de somon cu piele a 200 g
1 kg de cartofi
Ulei pentru friteuse
2 linguri de vin alb
1 lingură de ulei de măsline
Zeama de la o jumătate de lămâie
Sare
Piper
Pentru sosul tartar:
3 ouă
230 ml de ulei neutru (floarea soarelui )
2 castraveţi cornichon
O lingură de de frunze de pătrunjel, tarhon, tăiate mărunt
O linguriţă de capere
200 g de iaurt gras
O ceapă mică
Un căţel de usturoi
Zeama de la o jumătate de lămâie
Sare
Piper
O linguriţă de muştar
Feliile de somon se marinează, neapărat, cu cel puţin 2 ore înainte, în zeamă de lămâie, sare, piper, puţin vin alb şi puţin ulei de măsline. Ideal este ca peştele să fie cu piele pe o parte, parte pe care se şi pune la prăjit, la început, în puţin ulei. Dacă avem o tigaie antiadezivă sau una de tuci cu fundul gros, trebuie doar să o ungem cu un pic de ulei. Focul să fie mai tare la început şi apoi mai slab. Se prăjesc feliile cam 3-5 minute pe fiecare parte (în funcţie de cât de groasă e felia). Se întorc, cu grijă, să nu se sfărâme, cu cleştele pentru carne sau cu o spatulă, dar nu cu furculiţa.
La garnitură avem cartofi prăjiţi, "frites" în Belgia, mâncarea naţională.
Curăţăm şi tăiem cartofii în felii subţiri, îi aruncăm în apă fiartă pentru 30 de secunde , îi strecurăm, îi ştergem într-un prosop şi apoi îi prăjim în baie de ulei, în tigaie sau friteuse. În felul acesta obţinem nişte cartofi prăjiţi crocanţi.
Sosul potrivit în cazul acesta este sosul tartar, care se poate cumpăra gata preparat sau se poate prepara în felul următor:
Un ou îl fierbem tare.
Preparăm maioneza din 2 gălbenuşuri frecate cu o linguriţă de muştar, adăugând, cu răbdare şi mestecând mereu, uleiul în fir subţire. Când maioneza e gata ( putem, la nevoie, să o cumpărăm din comerţ, dar eu pledez pentru cea făcută în casă), o amestecăm cu iaurt, cu verdeţurile tocate, castraveciorii tăiaţi mărunt, usturoiul şi ceapa mărunţite, caperele tăiate mărunt, dregem gustul cu sare, piper şi zeamă de lămâie şi, la sfârşit, adăugăm oul mărunţit.
Sosul acesta merge foarte bine la peşte prăjit, dar şi la alte feluri de carne albă, sau la tartar de somon.
Motto: Mâncăcioşi din toate ţările, uniţi-vă ! Bucătăria este pentru mine un spaţiu simpatic, în care ne adunăm toţi, familia mea şi prietenii mei. În această bucătărie virtuală, doresc să tăifăsuim, să schimbăm reţete şi impresii fel de fel. Într-un cuvânt, să ne simţim bine împreună.
Etichete
- aperitive si snackuri ( 56 )
- Băuturi ( 3 )
- carne ( 83 )
- ce v-ar putea interesa ( 18 )
- ce-am mai vazut ( 19 )
- ciuperci ( 1 )
- cuvint de inceput ( 1 )
- gemuri si dulceturi ( 10 )
- Gemuri și alte conserve ( 7 )
- in vizita la Gusulita ( 12 )
- legume si zarzavaturi ( 75 )
- muraturi si alte conserve ( 22 )
- orez ( 2 )
- Paine ( 6 )
- paste si alte aluaturi ( 16 )
- pe unde am mai umblat ( 2 )
- peşte ( 31 )
- Prajituri si alte dulciuri ( 203 )
- preparate cu oua ( 8 )
- retete ale bucatarilor celebri ( 13 )
- rețete de sărbători ( 1 )
- salate ( 12 )
- Sirop ( 1 )
- sosuri ( 3 )
- supe si ciorbe ( 48 )
- vanat ( 2 )
miercuri, 19 februarie 2014
Somon cu cartofi prăjiti şi sos tartar
Publicat de
Gusulita
la
06:11:00
Trimiteți prin e-mail
Postați pe blog!
Trimiteți pe X
Distribuiți pe Facebook
Trimiteți către Pinterest
Etichete:
peşte
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu