miercuri, 19 februarie 2014

Somon cu cartofi prăjiti şi sos tartar

 O nouă reţetă a Mioarei, somon cu "frites" belgieni ! 






 Pentru 4 persoane: 4 felii de file de somon cu piele a 200 g 
 1 kg de cartofi 
 Ulei pentru friteuse 
 2 linguri de vin alb
 1 lingură de ulei de măsline
 Zeama de la o jumătate de lămâie 
Sare 
Piper 
 Pentru sosul tartar: 
 3 ouă 
230 ml de ulei neutru (floarea soarelui )
 2 castraveţi cornichon 
O lingură de de frunze de pătrunjel, tarhon, tăiate mărunt 
O linguriţă de capere 
200 g de iaurt gras 
O ceapă mică 
 Un căţel de usturoi 
Zeama de la o jumătate de lămâie 
Sare 
 Piper 
 O linguriţă de muştar 

Feliile de somon se marinează, neapărat, cu cel puţin 2 ore înainte, în zeamă de lămâie, sare, piper, puţin vin alb şi puţin ulei de măsline. Ideal este ca peştele să fie cu piele pe o parte, parte pe care se şi pune la prăjit, la început, în puţin ulei. Dacă avem o tigaie antiadezivă sau una de tuci cu fundul gros, trebuie doar să o ungem cu un pic de ulei. Focul să fie mai tare la început şi apoi mai slab. Se prăjesc feliile cam 3-5 minute pe fiecare parte (în funcţie de cât de groasă e felia). Se întorc, cu grijă, să nu se sfărâme, cu cleştele pentru carne sau cu o spatulă, dar nu cu furculiţa.
 La garnitură avem cartofi prăjiţi, "frites" în Belgia, mâncarea naţională. 
Curăţăm şi tăiem cartofii în felii subţiri, îi aruncăm în apă fiartă pentru 30 de secunde , îi strecurăm, îi ştergem într-un prosop şi apoi îi prăjim în baie de ulei, în tigaie sau friteuse. În felul acesta obţinem nişte cartofi prăjiţi crocanţi.
 Sosul potrivit în cazul acesta este sosul tartar, care se poate cumpăra gata preparat sau se poate prepara în felul următor: 
 Un ou îl fierbem tare. Preparăm maioneza din 2 gălbenuşuri frecate cu o linguriţă de muştar, adăugând, cu răbdare şi mestecând mereu, uleiul în fir subţire. Când maioneza e gata ( putem, la nevoie, să o cumpărăm din comerţ, dar eu pledez pentru cea făcută în casă), o amestecăm cu iaurt, cu verdeţurile tocate, castraveciorii tăiaţi mărunt, usturoiul şi ceapa mărunţite, caperele tăiate mărunt, dregem gustul cu sare, piper şi zeamă de lămâie şi, la sfârşit, adăugăm oul mărunţit.
 Sosul acesta merge foarte bine la peşte prăjit, dar şi la alte feluri de carne albă, sau la tartar de somon.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu